De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gemeente verlengt subsidieregeling om jongeren aan werk te helpen

vlnr: wethouder Staf Depla, Mhamed Arkaf en Herman van Someren van Servicepunt Leren en Weren (Foto: Martijn van Gessel, Eindhoven Dichtbij)
1 / 1
zoom out

EINDHOVEN - Om werkloosheid onder jongeren (tot 28 jaar) terug te dringen wordt de subsidieregeling voor werkcheques in regio Eindhoven dit jaar verlengd. De werkcheque is een financiële stimulans voor werkgevers om werkzoekende jongeren in dienst te nemen. Omdat het subsidiepotje in 2014 niet volledig benut is, wordt het resterende budget dit jaar ingezet voor 50 werkcheques.

Doel van de werkcheque is werkzoekende jongeren van 18 tot 28 jaar (of 16- en 17-jarigen met een vrijstelling van de Leerplichtwet) duurzaam aan werk te helpen door werkgevers te stimuleren een arbeidsovereenkomst of leer-werkovereenkomst met de jongere(n) aan te gaan.

Dat kan een fulltime dienstverband zijn (minimaal 32 uur per week voor minimaal één jaar) of parttime (minimaal 20 uur per week voor minimaal een half jaar).

Tussen 1 maart 2013 en 1 mei 2014 zijn door middel van werkcheques circa 170 jongeren uit het SRE-gebied aan werk geholpen. Daarvan zijn circa 70 overeenkomsten nog niet verstreken. Van de overige 100 jongeren die via een werkcheque zijn toegetreden tot de arbeidsmarkt is 90 procent nog steeds aan het werk.

De werkcheque heeft zich dus bewezen als een effectief instrument om jongeren aan werk te helpen en mede daardoor wordt er ook in 2015 geld in geïnvesteerd. Het budget dat beschikbaar is wordt verdeeld over 35 werkcheques voor Eindhoven en Waalre (die Sociale Dienst delen) en 15 voor de overige gemeenten in de arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant

Ter gelegenheid van de bekendmaking van de prolongatie van de subsidieregeling ging wethouder Staf Depla (Werk en inkomen) donderdag in gesprek met de 25-jarige Mhamed Arkaf uit Veldhoven. Dat deed hij tijdens het Vacaturecafé van MKB Eindhoven in het Techniekhuys te Veldhoven.

Als gedreven pleitbezorger wil de wethouder zoveel mogelijk mensen aan werk helpen en laat hij geen kans onbenut om daarvoor beschikbare middelen in te zetten. Depla: “Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen op de arbeidsmarkt. Dat is aan de ene kant belangrijk voor je inkomen, maar het is ook minstens zo belangrijk dat je collega’s hebt en dat je jezelf kunt ontwikkelen.”

Om de werkcheque als het ware een gezicht te geven, wilde wethouder Depla het verhaal van Mhamed horen.

Mede dankzij inspanningen van Servicepunt Leren en Werken (samenwerkingsverband van gemeente Eindhoven, UWV en Summa College) volgt de 25-jarige Veldhovenaar nu een zogeheten bbl-traject: een beroepsbegeleidende leerweg waarbij studenten een vak leren door te werken.

Mhamed heeft een leer-werkdienstverband bij Heat & Surface Treatment (H&ST) in Eindhoven. Vier dagen in de week werkt hij bij H&ST en één dag per week volgt hij op het Summa College de opleiding Operator A binnen het vakgebied Procestechniek.

Mhamed koos er op zijn 18e voor om fulltime bij DAF te gaan werken. Maar al na een jaar besloot hij om terug naar school te gaan. Na de vmbo theoretische leerweg begon hij aan de opleiding sociaal-cultureel werk - die naar eigen zeggen niet bij hem paste en die hij dan ook niet afmaakte.

“Daarna ben ik voor de tweede keer fulltime aan de slag gegaan bij DAF, als assemblagemonteur”, vertelt Mhamed. Maar na anderhalf jaar stond hij wederom op straat. “Door de crisis werden tijdelijke contracten niet meer verlengd. Ik ben toen 'n maand of twee, drie werkloos geweest.”

Na die tijd ging hij als koerier aan de slag, in dienst bij een zzp’er die voor PostNL pakketjes bezorgde. “Dat beviel me wel, tot de zaken slechter gingen en die zzp’er zelf mijn ronde ging rijden. Ik kwam toen weer een paar maanden zonder werk te zitten.”

Via een vacaturecafé kwam Mhamed bij Servicepunt Leren en Werken terecht. “Zij hebben me toen deze opleiding aangeboden.” Hij zocht op internet uit wat de opleiding inhield en vertelde het Servicepunt dat hij het graag wilde doen.

Ze stuurden hem op bezoek bij twee bedrijven: H&ST en Philips Healthcare. “Uiteindelijk heeft H&ST contact opgenomen met het Servicepunt, omdat ze interesse hadden in mij.” Vorig jaar juni is hij daar aan de slag gegaan en sinds oktober maakt zijn werkgever gebruik van de werkcheque.

Nadat Mhamed zijn verhaal heeft gedaan, merkt Herman van Someren (Servicepunt Leren en Werken) ten slotte op dat de werkcheque als vliegwiel fungeert om nu werkgevers over de streep te trekken opdat ze in de nabije toekomst ook zonder subsidie jongeren als Mhamed een kans geven.

Ter aanvulling daarop noemt wethouder Depla het Brainport Industries College als voorbeeld: een vakschool die met tientallen bedrijven afspraken heeft gemaakt om leer-werktrajecten te garanderen, zonder financiële ondersteuning vanuit de gemeente.

Nederland krijgt dit jaar 18 miljoen euro van Europa voor projecten om de werkloosheid onder jongeren terug te dringen. Eindhoven krijgt daar naar verluidt circa 500.000 euro van. Binnen nu en twee maanden besluit de gemeente hoe die extra middelen ingezet zullen worden.

Meer uitleg over de subsidieregeling vind je in dit bestand (PDF)

Andere voorbeelden van instrumenten die in Eindhoven worden ingezet om mensen aan werk te helpen, zijn onder meer de Stagebeurs en de Meesterbeurs.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 08 maart 2015


Reageer via Facebook
Plaats je eigen zakelijk nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »