De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

SP stelt vragen over Primark en kinderarbeid

1 / 1
zoom out

EINDHOVEN - SP Eindhoven stelt raadsvragen over de komst van Primark naar Eindhoven. SP wil niet dat er kleding in Eindhoven verkocht wordt die mogelijk gemaakt is door kinderen. Aanleiding voor de vragen is verwarrende en verontrustende berichtgeving over mogelijke kinderarbeid bij fabrieken waar Primark kleding inkoopt.

Primark is het walhalla voor de shoppers onder ons die graag goedkoop winkelen. Naast dat producten er goedkoop zijn, zijn ze ook modieus. Vandaar dat SP hier vragen over stelt. Zij vinden dit namelijk nogal verdacht en hebben de termen ‘primark’ en ‘kinderarbeid’ gegoogeld.

Als je de zoektermen ‘primark’ en ‘kinderarbeid’ invult op Google, komen er inderdaad wat websites naar boven die over dit onderwerp vertellen. In 2012 was dit nogal een hot issue toen bleek dat Primark en C&A hun kleding afnemen bij een textielbedrijf in Zuid-India waar kinderarbeid voorkomt. Dat stelden onderzoeksbureau SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) en de Landelijke India Werkgroep in een rapport. De uitkomst werd gebaseerd op interviews met 180 Indiase arbeiders.

In 2008 kwam Primark al eens in opspraak. De Britse omroep BBC kwam toen met een reportage over slechte arbeidsomstandigheden voor kinderen in Indiase fabrieken die zouden leveren aan Primark. Later kreeg de BBC twijfels en startte de omroep een onderzoek waaruit bleek dat de reportage ‘niet accuraat’ en ‘niet waarheidsgetrouw’ was.

Primark zelf zegt niet in zee te gaan met fabrieken waar kinderarbeid wordt uitgevoerd. Het volgende staat zeer duidelijk op hun website aangegeven: “Primark heeft, als toonaangevende en groeiende internationale kledingketen, een strikte gedragscode waarvan wij verwachten dat onze leveranciers zich er aan houden.” Eén belangrijk onderdeel van de gedragscode voor leveranciers is dat er geen kinderarbeid wordt uitgevoerd.

De vraag blijft dus of het echt waar is dat Primark zaken doet, of heeft gedaan, met bedrijven waar kinderarbeid plaatsvindt.

SP wil in de Eindhovense binnenstad in ieder geval geen winkel waar producten uit kinderarbeid verkocht worden. De partij denkt dat de winkel een negatief effect kan hebben op het imago van Eindhoven als duurzame stad.

Lees ook:
• Raadsvragen van SP over Primark (pdf)


Reageer via Facebook
Plaats je eigen zakelijk nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »