De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

André Kuipers in Eindhoven voor lezing op TU/e

(Foto: Madelon van der Hofstad)
1 / 8
zoom out

EINDHOVEN - Astronaut André Kuipers was zondag te gast op de TU Eindhoven. Op uitnodiging van ICT-bedrijf Sioux uit Eindhoven gaf hij een lezing aan een zaal vol kinderen van 10 jaar en ouder. Madelon van der Hofstad (aka juf040) ging met haar kroost naar de lezing en doet verslag in woord en beeld…

Mensen zijn nieuwsgierig en willen steeds meer leren en onderzoeken. We willen steeds meer ontdekken en kijken waar onze grenzen liggen. Tot waar kunnen we gaan? Daarvoor heb je verschillende soorten mensen nodig: Dromers, Denkers, Doeners en Durfals.

De dromers: waar zullen we nu eens heen gaan? Zou dat niet cool zijn? Denkers: da’s een leuke droom, wat hebben we aan techniek en wat hebben we nodig om dat voor elkaar te krijgen. Doeners: hoe gaan we dat bouwen en aanpassen zodat het werkelijk mogelijk wordt? Durfals: ik ga het experiment wel aan! Ik durf wel!

“Mij niet gezien!”, dacht ik. Want meegaan in een ruimteschip betekent niet alleen wekenlang opgesloten zitten in een ruimtestation (en teveel kansen om het niet te overleven); je moet er óók jarenlang voor studeren.

Voor André Kuipers begon het met een simpele advertentie in de krant, waarna hij jaren naar school moest om, naast Russisch, alle techniek aan boord te leren begrijpen én repareren in geval van nood.

In een paar uur vertelde André over gewichtloosheid en het belang van nieuwe en moderne technologie aan boord. Kei-interessant! En doorspekt met prachtige ruimteplaatjes en hilarische anekdotes: “van urine wordt water gemaakt voor in je drinken” en “wat gebeurt er als je de afzuigslang tijdens het poepen niet aansluit?”. En dan kom je terug op aarde en moet je weer opnieuw leren lopen, bewegen en spierkracht opbouwen.

André nam ons twee uur mee naar een andere wereld.
Sioux (die de lezing organiseerde) bedankt!

- Madelon van der Hof (juf040.nl)

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 18 maart 2013


Reageer via Facebook
Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »