De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Senioren op bussafari: niet verder dan Strijp-S [laatste aflevering]

1 / 1
zoom out

EINDHOVEN - Bus 402 vertrekt vanaf Neckerspoel en gaat helemaal naar Veldhoven Zonderwijk. De bus is niet vol op deze gewone doordeweekse dag. Het is koud. Mijn lichaam is nog niet gewend aan de temperatuurswisseling. Ondanks mijn dikke jas en handschoenen heb ik het nog koud. Logisch dat de temperatuur is gedaald, want we naderen de winter. Regen en wind hebben nu het spel in de natuur overgenomen van de zon.

Of zou het liggen aan de griepspuit die ik pas gekregen heb? Dat de bacteriën vechten wie er baas in mijn lijf is. Mijn lijf is niet 100 procent, zullen we maar zeggen.

Ik ben kennelijk niet de enige persoon in de bus die het koud heeft. Rondom mij zie ik dat er, ondanks dat de temperatuur in de bus aangenaam wordt, meer passagiers zitten te koukleumen. Ze zitten diep in hun jas gedoken, met de kraag wat omhoog. Daar word je dus niet vrolijk van.

Terwijl ik rondkijk in de bus valt mij op dat we bijna allemaal donkere kleren aan hebben. Vreemd dat we, juist als we wat kleur nodig hebben in deze donkere dagen, allemaal kiezen voor sombere kleding. De vrolijke kleuren, bloemen en strepen dragen we alleen op onze zomerkleding. Gek eigenlijk!

Reisgenoot en ik worden afgeleid door een mevrouw met een kinderwagen. Zo’n moderne, ergonomische met drie wielen. Heel anders dan de kinderwagen waar ik achter liep en ook héél anders dan degene waar ik zelf in lag.

Galant als altijd helpt Reisgenoot de vrouw even met het tillen van de wagen, omdat de bus niet helemaal aangesloten is op de hoge instaprand. Stoer van hem, maar ik weet wel beter. Vanavond dus toch wat tijgerbalsem op zijn rug smeren.

Er komt een grote struise mevrouw de bus in, met aan iedere hand een grote tas. Ze is, gezien de locatie van de instaphalte, maar ook gezien de inhoud van haar tassen (de prei steekt boven de rand uit), naar de markt geweest. Kreunend en zuchtend neemt ze plaats.

Achter haar komt een wat minder forse mevrouw de bus in. Een magere mevrouw met maar één boodschappentas, ook met prei erin. Zij zucht wat minder. Beide dames nemen voor ons plaats.

Ze zuchten allebei nog een tijdje door. Dat heeft kennelijk te maken met de zware klus die ze hebben ondernomen. We nemen het met een korreltje zout, want even later hebben ze het in geuren en kleuren over al wat ze gezien en gekocht hebben. Het gewicht en de prijs van de groente, de keuzemogelijkheden en van alles en nog wat.

We naderen Strijp-S via een route die we al verschillende malen hebben gereden. Maar nu in de donkere dagen voor Kerstmis hebben we er een leuke attractie bij gekregen: er zijn mensen die hun huis en tuin versierd hebben met allerlei -witte en gekleurde- lichtjes.

Rond deze tijd begint Reisgenoot weer met zijn traditionele voorstel om Rudolf het rendier aan te schaffen voor in de tuin. Het liefst een gevaarte dat levensgroot is, met veel knipperende lichtjes en dat ook nog een deuntje speelt als je er langsloopt. Gelukkig blijft het bij een voorstel en kijken we alleen nog naar de verlichte huizen door het raam van de bus.

Opeens nemen we het besluit om bij deze laatste rit uit te stappen. Gewoon aan het begin van dit gigantische complex bij het portierhok. We slenteren de Torenallee op en kijken omhoog naar het Klokgebouw. We zijn daar vorig jaar nog bovenin geweest, bij de klok. Gigantisch!

We combineren deze bussafari met een afspraak. Dat is handig; we gaan tenslotte ook wel eens met de bus als we niet iets willen ontdekken. Toch een beetje raar, want dan zit je anders in de bus. Meer gericht met het gezicht op de aankomst, op wat je te wachten staat. Vragen nemen dan het kijken naar buiten even over: of je op tijd bent, of je niets vergeten bent… Minder kijken met het oog van de reiziger die geïnteresseerd is in wat er om zich heen gebeurt.

Wij zijn nu de snelle reizigers. Alleen dat ‘gewoon’ voorbereiden op onze afspraak gaat niet helemaal op vandaag. We zijn wat impulsief uitgestapt. Gelukkig ontmoeten we in een van de restaurants onze gast. We drinken samen koffie en kletsen wat bij. Onze gast heeft ons om een rondleiding op Strijp-S gevraagd.

Een beetje trots laten we de veranderingen zien. De grootsheid is gebleven, maar de kleine bedrijfjes, de skatehal… We wippen even binnen bij de nieuwe Mu voor wat cultuur en kijken bij Yksi in de winkel naar al het moois. We lopen ook rond bij de kleine winkeltjes die samen in een grote hal zijn ondergebracht. En niet te vergeten: even kijken naar de woningen.

We komen tijd tekort. We moeten ons haasten. De werktijd voor vele van de nieuwe bewoners op Strijp-S begint op het einde te geraken. We willen de drukte voor zijn. Onze gast heeft een nieuwe indruk gekregen van Eindhoven.

Samen stappen we in de bus terug. We kijken niet eens welk nummer de buslijn heeft. De bussen die hier stoppen gaan allemaal naar het station. Onderweg is onze gast nog vol van wat er gezien is. Maar het houdt niet op. We komen langs het voetbalstadion, de Blob en het 18 Septemberplein. Dan draaien we het busstation op. We kijken opnieuw door de ogen van onze gast naar de stad en zijn een beetje trots.

Na het uitzwaaien vertrekken we met onze huisbus naar huis. Dit is de laatste rit van onze bussafari’s door Eindhoven. Natuurlijk blijven we in de toekomst gebruik maken van de bus, maar dan gewoon van A naar B en vice versa.

Reisgenoot en ik hebben op een andere manier de stad leren kennen. We hebben plezier gehad in onze reisjes. We hopen u ook. Wensen u dat in ieder geval toe.

- burgervrouw

Lees ook:
• Aflevering 1: Inleiding
• Aflevering 2: Buslijn 103 - MMC Veldhoven via Woensel en Airport
• Aflevering 3: Buslijn 2 - van station naar Blixembosch-Oost
• Aflevering 4: Buslijn 5 - naar Tongelre, ‘t Hofke
• Aflevering 5: Buslijn 10 - naar Geldrop Coevering
• Aflevering 6: Buslijn 1 - naar Achtse Barrier
• Aflevering 7: Buslijn 145 - Eindhoven Airport via Best
• Aflevering 8: Buslijn 13 - naar Lievendaal
• Aflevering 9: Buslijn 15 - naar Veldhoven Koningshof
• Aflevering 10: Buslijn 55 - weer naar Tongelre, ’t Hofke via Parklaan
• Aflevering 11: Buslijn 6 - naar Nuenen Oost
• Aflevering 12: Buslijn 3 - naar Blixembosch-West
• Aflevering 13: Buslijn 18 - naar Meerhoven
• Aflevering 14: Buslijn 11 - naar Son en Breugel
• Aflevering 15: Buslijn 4 - naar Heesterakker
• Aflevering 16: Buslijn 12 - avondrit naar Gijzenrooi
• Aflevering 17: Buslijn 14 - naar De Hurk
• Aflevering 18: Buslijn 7 - MMC Veldhoven via Aalst-Waalre
• Aflevering 19: Buslijn 8 - naar Acht, industrieterrein Kapelbeemd
• Aflevering 20: Met een willekeurige bus naar de binnenstad, omdat het regent
• Aflevering 21: Buslijn 21 - naar Gerwen
• Aflevering 22: Buslijn 401 - met de Phileas naar Eindhoven Airport
• Aflevering 23: Buslijn 17 - naar Aalst
• Aflevering 24: Een gratis rit die we niet rijden… 
• Aflevering 25: Buslijn 19 - naar MMC Veldhoven via Gestel
• Aflevering 26: Buslijn 407 - met een extra reisgenoot naar de High Tech Campus
• Aflevering 27: Met de bus die ze niet mochten nemen
• Aflevering 28: Per sneldienst naar Veldhoven
• Aflevering 29: Buslijn 16 - naar Veldhoven De Berkt via Evoluon


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »