De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Valse hoop [column]

- (Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

EINDHOVEN - Na de 3-1 zege van PSV op ADO Den Haag was volgens supporters en analisten het lek boven. Zelfs het penaltytrauma werd bezworen. Maar kun je daar écht van spreken na een zege op Tommie Beugelsdijk?

Het was bijna aandoenlijk, de hoop van de Eindhovense fans. Eerst opende Gastón Pereiro de score met een penalty. Daarna maakte Luuk de Jong met zijn arm zijn eerste goal sinds 28 september. Uiteindelijk scoorde nota bene ADO-cultheld Tommie Beugelsdijk de eretreffer voor de Haagse bezoekers uit een penalty. Na zware maanden in het Philips Stadion was zelfs de voetballend niet erg begaafde oer-Hagenees in staat om de Eindhovense fans te laten sudderen.

Toch won PSV. Normaal gesproken is thuis winnen van ADO Den Haag een formaliteit, maar in deze vorm was het geen uitgemaakte zaak. Dat bleek wel toen de Eindhovenaren anderhalve week geleden niet verder kwamen dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Willem II.

Ook het positivisme van de Eindhovense fans is aandoenlijk. Het is niet erg realistisch, want overwinningen op Sparta (1-0, thuis) en Vitesse (0-2, uit) werden gevolgd door pijnlijke decepties: de bekeruitschakeling tegen Sparta (3-1, uit) en het gelijkspel tegen FC Twente (1-1, thuis). Mede daardoor zal PSV zaterdag met angst en beven naar Kerkrade reizen om waarschijnlijk geen drie punten te halen in de uitwedstrijd tegen angstgegner Roda JC.

De Limburgse degradatiekandidaat heeft moeite met scoren en staat niet voor niets zeventiende, maar tegen PSV kwamen er de afgelopen jaren telkens bovennatuurlijke krachten vrij. Normaal gesproken speelt Roda JC als een lamlendig ploegje zonder duidelijk idee erachter, maar tegen de Eindhovenaren lijkt het wel alsof er elf stoere mijnwerkers de mouwen opstropen. Dat zal zaterdag niet anders zijn, want PSV is een kwetsbare prooi en de Limburgers ruiken Brabants bloed.

En al zou PSV de hekkensluiters Roda JC en de week daarna in eigen huis Go Ahead Eagles oprollen, dan zal het bezoek op Ajax de échte test zijn. Pas dan zal blijken of PSV écht een einde heeft gemaakt aan de crisis. En nog belangrijker, de thuiswedstrijden tegen stugge maar aantoonbaar mindere ploegen uit het rechterrijtje.


Kampioen word je namelijk tegen de kleintjes, hoe cliché die uitspraak ook is. Want daar horen ook stugge kleintjes bij, zoals Willem II en Heracles Almelo. En niet alleen ADO Den Haag, een zwakke ploeg die al maanden nauwelijks gewonnen heeft. Naast drie punten bracht de overwinning van zaterdag vooral valse hoop.

- Auteur: Pim Kerkwijk

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 30 november 2016


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »