De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla [deel 3]

(Foto: Elly Reijnen)
1 / 3
zoom out

EINDHOVEN - Op woensdag 4 februari stapten Staf Depla, zijn rechterhand (en voor deze gelegenheid fotografe en cameravrouw) Elly Reijnen en de schrijver dezes op de fiets voor een tocht door Eindhoven. Een fietstocht die het persoonlijke verleden van de wethouder verenigt met plekken -om trots op te zijn- uit het hedendaagse Eindhoven. Dit is deel 3 van de reeks verhalen die het bijzondere en unieke ‘rondje Eindhoven’ heeft opgeleverd. Dit keer staat Strijp-S centraal.

Korte flashback naar deel 2: dat eindigde met een lunch bij Brownies & Downies in de Ventoseflat. Na deze pitstop stappen we weer op de fiets. We gaan naar Strijp-S, een deel van Eindhoven waar Staf Depla niet alleen als inwoner, maar zeker ook als wethouder, trots op is.

Na een minuut of wat fietsen komen we aan bij de volgende bestemming: de Portiersloge. Hier voegt Rolf Simons (communicatieadviseur Spoorzone, gemeente Eindhoven) zich bij het gezelschap.

7. Portiersloge
De Portiersloge was vroeger de grenspost tussen de ‘verboden stad’ Strijp-S en de rest van Eindhoven. Sinds juni 2006 doet het voormalige checkpoint dienst als informatiecentrum. In de Portiersloge staat een maquette van Strijp-S, zoals het er volgens de oorspronkelijke plannen zou gaan uitzien.

Bij de maquette begint Staf zijn verhaal: “Eerst was het de bedoeling om hier alles te slopen, net als met de Witte Dame en de Lichttoren ooit het geval was. Maar ik ben blij dat men destijds tot inkeer is gekomen, omdat het hele bijzondere gebouwen zijn. Nadat Philips ervan overtuigd was om hier op Strijp-S de boel niet plat te gooien, hebben ze een aanbesteding gedaan.”

Aanbesteding
Die aanbesteding voor de verkoop en herontwikkeling van het gebied vond plaats in 2001 en werd door VolkerWessels gewonnen. Staf: “En toen dacht VolkerWessels: we moeten er ook de gemeente bij betrekken. Wij zijn daarom samen in een pps (publiek-private samenwerking, red.) gestapt om dit te ontwikkelen.”

Crisis
“Wij doen als pps de openbare ruimte en er zijn een paar partijen -Trudo, Woonbedrijf, Stam en De Koning- die het terrein in stukken hebben verdeeld om allerlei projecten te ontwikkelen.” Doel van alle betrokken partijen: een bruisend stadshart creëren. Maar toen brak de economische crisis uit… “en ging het ineens niet meer zo snel”, vult Staf aan.

Plannen op de lange baan
“Allerlei plannen moesten op de lange baan geschoven worden. Thom Aussems (directeur van Trudo, red.) heeft toen nagedacht over de vraag: hoe maak je zo’n gebied een beetje ‘met hart’? Want je kunt er wel snel veel dure appartementen tegenaan klappen, maar dan wordt het geen échte stad.”

Geleidelijk ontwikkelen
Wereldwijd werden plekken bezocht om tot een oplossing voor dit vraagstuk te komen. Staf: “Er werd toen bedacht dat het beter was om het gebied geleidelijk te gaan ontwikkelen: eerst pioniers laten komen en langzaam maar zeker ontwikkelt het gebied zich dan.”

Pioniers
De pioniers werden onder meer aangetrokken door korte huurcontracten. ”Dat bleek een schot in de roos te zijn”, aldus Staf. “Want een heleboel mensen die een bedrijf beginnen, willen helemaal niet voor drie jaar een huurcontract. Bovendien waren de huren laag. Daardoor zijn hier nu zo’n 500 bedrijven met 1700 medewerkers en een kleine 1000 bewoners.”

Sociale huurwoningen
De wethouder steekt zijn bewondering voor de aanpak op Strijp-S niet onder stoelen of banken. Hij is met name enthousiast over het feit dat de woningcorporaties in de ‘geleidelijke ontwikkeling’ ook gekozen hebben voor sociale huurwoningen. “Ik vind het echt geweldig dat je hier, op zo’n unieke plek, zulke mooie sociale huurwoningen kunt bouwen.”

Klokgebouw
Ook prijst hij het cultureel aanbod. Staf: “Het Klokgebouw is een grote publiekstrekker die niet alleen aantrekkelijk is voor dit gebied, maar ook een hartstikke mooie voorziening voor de stad. Er komen nu allerlei concerten en evenementen naar Eindhoven toe die we anders gemist zouden hebben.”

Natlab
Om niet te zwijgen over ‘cultuurtrekker’ Natlab. De totstandkoming van het huidige Natlab noemt de wethouder “een typisch voorbeeld van Eindhovense discussie”. Hij memoreert aan de politieke discussie die gevoerd is over de verhuizing van Plaza Futura naar het Natlab, en dan met name over het per se in stand houden van de combinatie ‘filmhuis met vlakke vloer theaterzaal’.

Seksbioscoop
De verhuizing van Plaza Futura naar het Natlab ontlokt de wethouder ook een leuke herinnering uit zijn jeugd. Want ‘de Plaza’ was vroeger een seksbioscoop waar Staf als kleine jongen na school met zijn vriendjes op elkaars rug ging staan om de foto’s die daar hingen te bekijken.

Maquette
Terwijl we praten over Strijp-S kijken en wijzen we veel naar de maquette om een beeld te krijgen bij het hele verhaal. Op de maquette zijn de miniatuurversies van de gebouwen die in werkelijkheid ‘af’ zijn gedetailleerd en gekleurd. Daaromheen staan veel witte blokken. Zijn dat gebouwen die in de komende jaren nog gebouwd zullen worden?

‘Strijp-S is af’
Rolf Simons antwoordt: “Zoals Strijp-S er nu bij ligt, is het af. We hebben bestemmingen die eigenlijk bedoeld waren om óf al gesloopt óf geschikt voor woningbouw te zijn, maar dat is nu kantoorruimte. De plannen die nog gerealiseerd gaan worden, zijn Space-S, het SintLucas (nieuwbouw/verbouwing bij het Natlab, red.) en waarschijnlijk wat ontwikkelingen naast het spoor - maar die staan echt nog in de kinderschoenen.”

Levendigheid
Is Strijp-S voor de huidige bewoners eigenlijk wel levendig genoeg nu de ontwikkeling van het gebied langzamer gaat dan gepland? “Het is niet zo dat het hier een lege, dooie boel is”, antwoordt Staf. “En dat de hoge torens van de planning geschrapt zijn… Ik denk dat de mensen die in Anton en Gerard wonen het helemaal niet zo erg vinden dat het daar nog niet volgebouwd is.”

Geen bouwput
Rolf vult hem aan: “Omdat de openbare ruimte er voor 90 tot 95 procent al ligt, heb je niet het idee dat je hier in een bouwput verkeert. Er liggen wel velden die onbebouwd zijn, of waar nu nog andere gebouwen op staan, maar dat zorgt aan de andere kant ook weer voor levendigheid en reuring.”

‘Het kan ineens weer snel gaan’
Het slotwoord is voor de wethouder: “Het is wel bijzonder dat Strijp-S zich ondanks de crisistijd -we verkeren in de ergste crisis sinds de jaren 30- toch blijft ontwikkelen. En als het economisch aantrekt, kan het hier zomaar ineens weer heel snel gaan."

We gaan weer verder met de fietstocht, ook al is de volgende halte wel heel dichtbij.

8. Wonderlab
We blijven op Strijp-S en fietsen vanaf de Portiersloge een klein stukje naar het Videolab. Daar brengen we een bezoek aan Wonderlab. Een plek waar wethouder Depla zo nu en dan komt als hij gasten mee op sleeptouw neemt door de stad. Ons bezoek aan Wonderlab komt in deel 4 aan bod. Wordt vervolgd…

Lees ook:
• Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla [deel 2]

Op onderstaand kaartje zie je alle locaties die bij het "Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla" zijn aangedaan. Klik op de nummers voor foto's en tekst.


Zie je geen kaartje? Klik dan hier.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 27 februari 2014


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »