De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla [deel 2]

1 / 8
zoom out

EINDHOVEN - Op woensdag 4 februari stapten wethouder Staf Depla, zijn rechterhand (en voor deze gelegenheid fotografe en cameravrouw) Elly Reijnen en de schrijver dezes op de fiets voor een tocht door Eindhoven. Een fietstocht die het persoonlijke verleden van de wethouder verenigt met plekken -om trots op te zijn- uit het hedendaagse Eindhoven. Dit is deel 2 van de reeks verhalen die het bijzondere ‘rondje Eindhoven’ heeft opgeleverd. Aan bod komen: het Lex en Edo Hornemannplantsoen en het oude Sportfondsenbad.

Maar eerst maken we een flashback naar deel 1 uit deze reeks. Dat eindigde in de buurt waar wethouder Depla is opgegroeid: Elzent-Zuid… 

Als we langs het grote vrijstaande huis fietsen waar voormalig Philips-topman Wisse Dekker vroeger woonde, op de hoek van de Doctor Schaepmanlaan en Jonckbloetlaan, herinnert Staf zich een kwajongensstreek: “Dat was het eerste huis in de buurt met een alarmsysteem. Wij vonden niks leuker dan op die kastjes slaan waardoor het alarm afging. Dan verstopten wij ons achter de heg voor de beveiligers en dan hadden wij pret.”

4. Lex en Edo Hornemannplantsoen
Aan de overkant van de weg ligt het Lex en Edo Hornemannplantsoen, aan de Dommel. Op de hoek van de Doctor Schaepmanlaan en Ruusbroeclaan stoppen we bij het grasveldje waar Staf in zijn middelbare schooltijd, zo halverwege de jaren 70, met zijn vrienden veel gevoetbald heeft.

“Vroeger stonden hier nog geen bomen, toen kon je hier goed voetballen”, begint Staf het verhaal over zijn “voetbaljaren”. Zijn voetbalveldje van weleer is nu een grasveld waar bomen zijn geplant en waar mollen de heersers van het perk zijn.

“Mijn vriendjes woonden hier allemaal, want in deze buurt hadden ze wel kinderen (in tegenstelling tot de buurt aan de andere kant van de weg, waar zijn ouderlijk huis stond, red.). En hier gingen we altijd voetballen, maar dat mocht niet. Dat was heel gek.”

Parkwachter
“Je had in die tijd nog parkwachters, die reden in een soort jagersuniform op de fiets rond. Wij mochten hier niet voetballen, maar dat deden wij natuurlijk wel. Want een grasveldje en jongeren en dan zeggen dat je niet mag voetballen… Dat is natuurlijk wel een beetje raar. En vooral omdat er toen nog helemaal geen bomen op stonden, was dit gewoon een mooi veldje om te voetballen.”

“Als we dan aan het voetballen waren, kwam de parkwachter wel eens aanrijden. Die riep dan dat Van Hoof, Henselmans en Depla moesten blijven staan. En dan moesten wij de bal inleveren. Dat vonden wij natuurlijk niet zo’n goed idee, want dan hadden wij geen bal meer. Dus wat wij toen deden: als de parkwachter kwam, schoten we de bal in de Dommel; dan kon ie tenminste niet afgepakt worden.”

Staf wijst naar het water: “Een eindje verderop had je het stuwtje waar de bal mooi bleef liggen.” Daar visten hij en zijn vrienden destijds de bal weer uit het water door er steentjes tegenaan te gooien, of met behulp van takken.

De Zweden van PSV
In de jaren 70 woonden in de buurt van het voetbalveldje ook -tijdelijk- de Zweedse spelers Peter Dahlqvist en Ralf Edström van PSV. Daar bewaart Staf betere herinneringen aan dan aan de parkwachter…

“Dat waren de topspelers in die tijd en daar kwamen vaak journalisten op af voor interviews. Dan waren we hier aan het voetballen en moesten die mannen een foto maken met een bal. Daarvoor leenden wij onze bal graag uit”, aldus Staf. “Onze bal bij een parkwachter inleveren vonden wij maar niks, maar als Edström kwam aanzetten, dan werd ie met liefde afgestaan.”

Staf vertelt over dezelfde tijd dat hij en z’n vrienden op Mobylette-bromfietsjes gingen rondrijden. “We waren nog geen 16, maar we reden er wel mee rond en dat mocht natuurlijk ook niet. Wij vonden dat toen heel onschuldig. Je kunt je nu ook niet voorstellen dat zulke kwajongensstreken in die tijd voor de overheid genoeg reden waren om een hele batterij parkwachters in te zetten.”

Shirt met handtekeningen
Terwijl we verder fietsen naar het Sportfondsenbad vertelt Staf nog een PSV-anekdote. “Toen PSV in 1975 voor het eerst sinds jaren kampioen werd, gingen alle spelers ’s avonds naar het Stratumseind. Dus ging ik daar ook heen. Aan het begin van de nacht had ik alle handtekeningen van de PSV-spelers op mijn shirt en kon ik naar huis om te slapen."

"Maar toen ik de volgende ochtend wakker werd, was mijn shirt weg. Bleek dat mijn moeder het shirt in de was had gestopt. Alle handtekeningen waren eraf gewassen! Ik ben het shirt later als poetslap gaan gebruiken. Ik heb daar heel wat fietsen mee schoongemaakt.” En Staf heeft het shirt, of wat daarvan over is, nog steeds. “Het is een oude lap geworden, maar ik heb ‘m wel thuis in de schuur liggen.”

5. Sportfondsenbad
We komen aan bij het voormalige Sportfondsenbad, ook wel bekend als het Dommelbad. In dit oude gebouw aan de Stratumsedijk zit nu één van de twee vestigingen van het Centrum voor de Kunsten (CKE). Hier vind je onder meer de theater- en musicalschool.

Staf wil graag een kijkje nemen bij het oude Sportfondsenbad, omdat hij hier lang les heeft gehad om zijn zwemdiploma’s te halen en omdat hij hier als wedstrijdzwemmer in de winters vaak kwam om te trainen.

Gedrieën lopen we het gebouw in en vragen bij de receptie of we even mogen rondkijken. Dat mag. We lopen een trap op en ondertussen beschrijven Staf en Elly hoe het zwembad er in hun herinnering vroeger uitzag. Staf: “Aan de achterkant kwam je omhoog gelopen en dan had je daar het pierenbad, daar het grote bad en een verdieping lager nog een instructiebad.”

We lopen door een gang waar de oude zwembadtegels nog liggen en waar de rand van het zwembad bij de muur nog zichtbaar is. Ook de kleedlokalen lijken door de tijd nauwelijks aangetast. Onze zwerftocht door het gebouw is een ware ‘trip down memory lane’.

Terwijl we door het gebouw lopen, vertelt Staf onder meer over de tijd dat hij hier als kind op zwemles zat. “Het gekke is dat ik er heel lang over gedaan heb voordat ik m’n zwemdiploma haalde.” Inderdaad bijna niet voor te stellen voor iemand die er later zijn sport van maakte, maar de wethouder legt uit waarom…

“Eerst moest je in het pierenbad, maar ik mocht vrij snel door naar de ondiepe kant van het 25 meterbad. Daar moest je leren op je rug zwemmen. En als je op je rug zwemt, dan moet je het niet erg vinden dat het water in je neus klotst. Ik verslikte me daardoor steeds en daarom durfde ik niet op mijn rug te zwemmen. Ik heb heel lang in die groep gezwommen, voordat ik verder mocht.”

Staf herinnert zich ook nog goed die ene keer dat hij van de hoge duikplank sprong. Met een handbeweging maakt hij duidelijk hoe hij “PAF!” met een harde klap in het water terechtkwam.

We dwalen verder door het gebouw: trap op, kleedkamer in, trap af, doodlopende gang, trap op, even spieken achter een deur, trap af… en komen uiteindelijk weer bij de entree uit. Hier komen nog wat laatste herinneringen over het zwembad bovendrijven. Over de tribune waar ouders tijdens zwemles naar hun kroost konden kijken. En over de plek waar de duikplank stond.

Verguld door de mooie herinneringen aan het zwembad van toen stappen we weer naar buiten om de fietstocht voort te zetten.

6. Brownies & Downies
We fietsen over de Wal langs het Stadhuis, via de Keizersgracht en Emmasingel langs de Witte Dame en over de Mathildelaan naar de Ventoseflat. Daar stoppen we bij Brownies & Downies voor een pitstop. Lunchtijd: even uitrusten, eten, twitteren, mail checken en terugblikken op de ochtend. Na deze break fietsen we door naar Strijp-S. Wordt vervolgd…

Lees ook:
• Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla [deel 1]

Op de website van de gemeente Eindhoven kun je een filmpje bekijken dat Elly Reijnen tijdens de fietstocht heeft gemaakt. Bekijk 'm daar

Op onderstaand kaartje zie je alle locaties die bij het "Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla" zijn aangedaan. Klik op de nummers voor foto's en tekst.


Zie je geen kaartje? Klik dan hier.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 24 februari 2014


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »