De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla [deel 1]

Wethouder Staf Depla (rechts) ontmoet wat oude bekenden voor aanvang van de fietstocht. (Foto: Elly Reijnen)
1 / 6
zoom out

EINDHOVEN - Misschien heb je vorig jaar een van de 30 afleveringen van "Senioren op bussafari" in Eindhoven gelezen. Op de laatste aflevering reageerde wethouder Staf Depla via Twitter. Dat hij de trots over onze stad wel herkende. Toen wij op onze beurt vroegen of de wethouder het stokje wilde overnemen, om ons mee te nemen op verkenningstocht door Eindhoven, was het idee voor een fietstocht snel geboren...

Op woensdag 4 februari stapten Staf Depla, zijn rechterhand (en voor deze gelegenheid fotografe en cameravrouw) Elly Reijnen en de schrijver dezes op de fiets. De hele dag wordt in etappes beschreven. Dit is deel 1 van de reeks verhalen die de fietstocht door 'heden en verleden' heeft opgeleverd. Aan bod komen: de Tongelreep, FC Eindhoven en het voormalige ouderlijk huis van de wethouder.

1. De Tongelreep
Startpunt van de fietstocht is zwembad de Tongelreep, omdat Staf hier een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Van de zes kinderen (vier broers, twee zussen) in huize Depla, hebben er vijf aan wedstrijdzwemmen gedaan. Het waren echter niet zijn ouders, maar de oudste zus van Staf die de familie met het zwemvirus besmette.

Na het diplomazwemmen ging Staf door met wedstrijdzwemmen. “Dat was in de 5e en 6e klas van de lagere school en de eerste twee klassen van de middelbare school”, vertelt hij. “Van maandag tot en met zaterdag trainde ik elf keer per week. Ik snap nog steeds niet hoe ik het heb volgehouden, want ik heb niet eens een limiet gehaald voor de Brabantse kampioenschappen. Het was totale overgave voor weinig rendement. Maar het was wél leuk.”

Van het wedstrijdzwemmen maakte hij rond zijn dertiende levensjaar de overstap naar waterpolo. Staf: “Als je als zwemmer niet zo talentvol was, ging je toen waterpoloën. Dan hoefde je in plaats van elf keer in de week nog maar drie keer te trainen. Mijn zus heeft tot haar achttiende het wedstrijdzwemmen volgehouden, maar de rest is allemaal gaan waterpoloën.”

Hoe de Tongelreep er vroeger uitzag? Staf graaft in zijn geheugen: “Je had buiten het 50 meterbad, daarnaast lag een soort U-bad en daarachter een grote ligweide. Het was een traditioneel openluchtbad. Waar nu het stadion staat, was toen een grasveld. Daar waren regelmatig ‘matpartijen’ waarvoor de politie moest komen.”

“En je kunt het je nu niet voorstellen, maar we zwommen in die tijd in mei buiten. Energie kostte toen niks, dus de verwarming werd opgestookt en dan was het gewoon alsof je in een bubbelbad zwom. Het was gewoon lekker warm en je zag elkaar haast niet, omdat er ontzettend veel damp boven het water hing.”

Komt Staf tegenwoordig nog vaak in de Tongelreep? Alleen bij officiële gelegenheden en wedstrijden, zegt hij. Bijvoorbeeld bij het EK Waterpolo en de Swim Cup. In het tropisch zwemparadijs kwam hij vroeger nog met zijn kinderen. “Maar die zijn het ontgroeid, dus daar kom ik nu niet meer”, aldus Staf.

De laatste keer dat hij hier gezwommen heeft, was tijdens een dag waar hij namens de gemeente aan een estafettewedstrijd voor bedrijven heeft meegedaan - in een team met onder meer collega-wethouder Joost Helms (Sport).

In het café van het Pieter van den Hoogenband Stadion blijven de herinneringen bovenkomen. Over de families (zwemclans) die vroeger het zwemmen in Eindhoven domineerden. Over trainingskampen in Loon op Zand. Over waterpolohelden uit de jaren 70. Over twee broers die op zondag niet mochten zwemmen…

We zouden hier de hele dag kunnen blijven, maar er wachten meer locaties op ons. We gaan verder.

2. Jan Louwers Stadion
We fietsen van het zwembad naar het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. Hier doet Staf een bekentenis: de allereerste keer dat hij voor een voetbalwedstrijd naar een stadion ging, was dat niet bij zijn geliefde PSV, maar bij de blauw-witten aan de Aalsterweg.

“ik was een jaar of 6, 7 denk ik. Mijn vader nam mij en mijn broertje mee naar een wedstrijd van EVV. Wie de tegenstander toen was, weet ik niet meer. Wanneer je als klein jochie voor het eerst in zo’n vol stadion komt, maakt dat indruk. Ik zat vooral om me heen te kijken. Het duurde tot en met de rust voordat wij wisten wie Eindhoven was en wie de tegenpartij. Dat geeft aan hoe weinig mijn vader eigenlijk van sport wist, maar hij dacht zo nu en dan: de kinderen willen graag, dus laat ik maar meegaan.”

Na die eerste keer is Staf alleen in zijn functie als wethouder nog wel eens in het Jan Louwers Stadion geweest, maar in zijn jeugd kwam hij er na die eerste keer niet meer. “Ik fietste er wel altijd langs op weg het zwembad. Maar toen ik écht van voetbal ben gaan houden, ben ik fan van PSV geworden.”

Dat laatste is niet zo verwonderlijk. “Thuis was alles PSV”, vertelt Staf. “De PSV zwemvereniging was ons hele leven. En elke zondagavond gingen we met z’n allen naar competitiewedstrijden van PSV Waterpolo kijken. En mijn vriendjes uit de buurt waren ook allemaal voor PSV.“

Nog altijd is Staf een fanatiek PSV-fan, in goede en in slechte tijden. “Als ze verliezen ben ik wel chagrijnig, dus Ik heb een slecht jaar.”

3. Ouderlijk huis
Vanaf FC Eindhoven fietsen we de Genneper Parken uit, onder de Rondweg door, en we slaan de Alberdingk Thijmlaan in. Op nummer 24 staat het huis waar Staf is opgegroeid. Nu woont er geen familie meer. We stoppen hier omdat Staf zich een spannende gebeurtenis herinnert.

“Vroeger was dit het einde van de stad”, vertelt Staf. “In 1954 hebben mijn ouders hier een huis gebouwd.” Hij wijst naar de Rondweg: “Toen was daar de grens en lag er nog een helikopterhaven.” Over de Rondweg zag Staf in de jaren 60 vanuit huis onder meer tanks uit Oirschot, vrachtwagens van Philips en bussen vol Philips-medewerkers uit België voorbijrijden.

Rechts van het huis dat vroeger door de familie Depla werd bewoond staat nog één huis. “De Rode Jeugd heeft hier vroeger een keer een bom onder de auto van de buurman gelegd”, begint Staf zijn verhaal op deze plek. “Ik weet het nog goed, het was herfstvakantie en wij sliepen uit. Ik was de enige die aan deze kant van het huis sliep (de rechterkant van het huis, red.), de rest sliep allemaal aan die kant (de linkerkant, pal naast de oprit van de buurman, red.).”

“De buurman is achteruit gereden en heeft toen -achteraf gelukkig- de ontsteking van de bom kapotgereden. Daardoor is de boel niet geëxplodeerd. Als die bom wel geëxplodeerd was, dan waren mijn zus en ik hoogst waarschijnlijk de enigen die het overleefd hadden.”

Gelukkig kan hij het navertellen. Maar waarom lag er een bom onder de auto van de buurman? Staf: “De buurman was directeur sociale zaken bij Philips, zeg maar hoofd P&O. Het was in een tijd dat bijna iedereen in Eindhoven zijn brood verdiende bij Philips. In de jaren 60 was dat ‘het kapitalisme’ dat bestreden moest worden.”

We sluiten het spannende jongensboek en fietsen verder door de buurt waar Staf opgroeide.

Kwajongensstreek
Vanaf het ouderlijk huis fietsen we via de Broerelaan en Jonckbloetlaan richting de Doctor Schaepmanlaan. Als we langs het grote vrijstaande huis fietsen waar voormalig Philips-topman Wisse Dekker vroeger woonde, herinnert Staf zich een kwajongensstreek: “Dat was het eerste huis in de buurt met een alarmsysteem. Wij vonden niks leuker dan op die kastjes slaan waardoor het alarm afging. Dan verstopten wij ons achter de heg voor de beveiligers en dan hadden wij pret.”

4. Lex en Edo Hornemannplantsoen
Aan de overkant van de weg ligt het Lex en Edo Hornemannplantsoen. Op de hoek van de Doctor Schaepmanlaan en Ruusbroeclaan stoppen we bij het grasveldje waar Staf vroeger met zijn vriendjes veel gevoetbald heeft. In deel 2 lees je volgende week welke historische anekdote Staf bij deze plek heeft. Ook komt het voormalige Sportfondsenbad aan de Stratumsedijk aan bod. Wordt vervolgd…

Op de website van de gemeente Eindhoven kun je een filmpje (ook deel 1) bekijken dat Elly Reijnen tijdens de fietstocht heeft gemaakt. Bekijk 'm daar.

Op onderstaand kaartje zie je alle locaties die bij het "Rondje Eindhoven met wethouder Staf Depla" zijn aangedaan. Klik op de nummers voor foto's en tekst.


Zie je geen kaartje? Klik dan hier.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 17 februari 2014


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »