De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Zet je tanden in een man! Bezoek de Mannenvlees BBQ [DDW 2015]

1 / 1
zoom out

EINDHOVEN - Als je iets eet, eet je ook iets niet.Want bij dat glas melk dat je drinkt en dat eitje dat je bakt, hoort ook een ander product: de man. En met dit mannetjesdier weten we maar moeilijk raad. We voeren het als restproduct aan andere dieren, verwerken het tot relatief laagwaardig vleeswaren of - als we het echt niet meer weten - maken ze af. Hoe kan dit? En kan dit niet anders? Tijdens de Dutch Design Week brengt de Mannenvlees BBQ een ode aan deze vergeten mannen.

De drang naar efficiency in het voedselsysteem heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat een deel van de dieren - en met name de mannetjes dus - verworden is toch een laagwaardig (en laag gewaardeerd) bijproduct.

Jaarlijks gaat het om 40 miljoen haantjes, 75.000 bokjes en 1,4 miljoen stiertjes. Zijn we inmiddels als consument hieraan zo gewend dat we er niet meer bij stilstaan? Of staan we er niet bij stil omdat we het niet weten? 

De Mannenvlees BBQ is een ode aan de haan, bok en stier. Zij horen bij onze kaas, melk en eieren. Moeten we haantjes van legkippen afrekenen op het feit dat als we ze laten leven onze eieren twee keer zo duur worden? En zijn boklammeren een hinderlijk bijproduct, alleen omdat ze geen melk geven?

Bezoekers van de Mannenvlees BBQ worden uitgenodigd mee te denken aan manieren om de mannen beter op de kaart te zetten. Hun inbreng helpt boeren, marketeers, slachters en supermarktinkopers om bok, haan en stier te ontdoen van hun bijna-status van nutteloos afval. Deze mannen verdienen een plek in de pan. 
 
De Mannenvlees BBQ is een initiatief van Youth Food Movement Brabant en het Transitieteam Brabantse Agrofood, in samenwerking met Studio 1:1 en Foodcurators.

David Pauka, finalist van de kookbattle Masterchef 2014, serveert vanaf zaterdag 17 oktober op het Ketelhuisplein (Strijp-S) smakelijke porties haan, bok en stier. (meer info)

Leesvoer: 
• BBQ Mannenvlees: Over het dier en ons eten (PDF)


» Wil je op Eindhoven Dichtbij meer artikelen lezen over de Dutch Design Week van 2015, klik dan hier. «

Like Eindhoven Dichtbij op Facebook!

Reageer via Facebook
Plaats je eigen restaurantrecensie
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Meest bekeken restaurants
1 Leefcafé Het Spiegelbeeld Menukaart Reviews
Eindhoven
2 Restaurant Vino Y Tapas Menukaart  
Eindhoven
3 Café-Herberg De Mispelhoef Menukaart  
Eindhoven
4 Bij Albrecht Menukaart  
Eindhoven
5 PopEi Menukaart  
Eindhoven
6 Restaurant De Karpendonkse Hoeve Menukaart Reviews
Eindhoven
7 Restaurant Le Cozy  
Eindhoven
8 Pizzeria Il Giardino  
Eindhoven
9 Mexicaans Eetcafé Tortillas Menukaart  
Eindhoven
10 Restaurant Zarzo  
Eindhoven
Agenda

meer agenda »