De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Nationale Dag Aandacht voor Sterven

Bomencentrum Nederland Baarn (Foto: Landelijk Expertisecentrum Sterven)
1 / 1
zoom out
BAARN - Op 24 mei, de Nationale Dag Aandacht voor Sterven, organiseert het Landelijk Expertisecentrum Sterven in het Bomencentrum in Baarn een bijzonder symposium voor (zorg)professionals en belangstellenden waarbij het stervensproces centraal staat.

Er is in onze samenleving in toenemende mate aandacht voor ‘de dood’.

Zo zijn er nogal wat televisieprogramma’s en publicaties die inzoomen op mensen in hun laatste levensfase, worden we geconfronteerd met indringende reclamespots van uitvaartorganisaties en vragen onderwerpen als orgaandonatie, waardig sterven, euthanasie en voltooid leven bijna dagelijks om aandacht. Niet alleen van de politiek, maar ook van ‘gewone mensen’ die met elkaar over thema’s rond ‘de dood’ in gesprek gaan ofzelfs heel concreet persoonlijke keuzes moeten maken. Wat in al deze aandacht rond het levenseinde nauwelijks aandacht krijgt is het proces van sterven.

In een tijd waarin het beleid van de overheid erop gericht is dat mensen langer thuis blijven wonen en dus ook vaker thuis zullen sterven, vindt het Landelijk Expertisecentrum Sterven het van het grootste belang dat kennis over sterven en het stervensproces op grote schaal beschikbaar komt.

Eén van de prominente sprekers op het symposium is Prof. Dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC Rotterdam, specialist op het gebied van alvleesklierkanker. 

Professor Van Eijck, die in de media veelvuldig pleit voor stervensbegeleiding door artsen wanneer behandeling niet meer mogelijk is, maakt deel uit van het Comité van Aanbeveling van het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Andere zeer gewaardeerde sprekers zijn Jan Kortie, stembevrijder en een fenomeen op zich, Babs van den Bergh, filosoof, weduwe van voormalig Denker des Vaderlands René Gude en auteur van het boek “Wat kan mij gebeuren?” en Ineke Koedam, initiatiefnemer en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Ineke Koedam deed onderzoek naar ‘end-of-life-experiences’ en is onder meer auteur van het boek “In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood”. 

Inmiddels hebben zich 400 mensen ingeschreven voor dit symposium.

Het symposium is niet de enige activiteit van het Landelijk Expertisecentrum Sterven op 24 mei. Vanwege het feit dat het de Nationale Dag Aandacht voor Sterven is, ontvangen alle hospices in Nederland een bos bloemen. Het Landelijk Expertisecentrum Sterven wil hiermee grote waardering voor alle mensen die betrokken zijn bij de hospices tot uitdrukking brengen en hen danken voor de niet aflatende aandacht en zorg voor de medemens in de laatste levensfase.

www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl


 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 19 mei 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio