De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Scouting Boerhaave in Voorhout viert 50 jarig bestaan

Van relletje naar een landenspel in de duinen. (Foto: Ruben Kroeze)

1 / 1
zoom out

VOORHOUT - Zaterdagochtend rond elf uur is het nog rustig in het clubhuis van Scouting Boerhaavegroep. De oudere leden komen langzaam binnen gewandeld. Ze zijn allen onderdeel van de groepsleiding. Een gezellig samenkomen van mensen die elkaar al jaren kennen en wekelijks groepjes kinderen begeleiden. Rond half 12 komen de eerste kinderen binnen wandelen. Iedereen is weer klaar voor een nieuwe dag scouting.

Al vijftig jaar is scouting Boerhaavegroep actief op zaterdag. Een halve eeuw waarin veel is gebeurd. De Voorhoutse scouting is opgericht door de protestantse kerk in het dorp. Dat betekende echter niet dat de vereniging ook gericht was op die kerk. In tegendeel zelfs. Het doel was om open te zijn voor iedereen, zonder er een geloofsovertuiging bij te trekken. 'Die beslissing zorgde 50 jaar geleden nog wel een relletje in het dorp', vertelt Jeroen Bol, de voorzitter van het dagelijks bestuur van de scoutinggroep.

Zelf is hij nu bijna 30 jaar verbonden aan de vereniging. Ooit begon hij in de allerjongste groep als jeugdlid en heeft daarna nooit afscheid kunnen nemen. 'Veruit de meeste leden van mijn generatie zijn allang niet meer actief. Ik behoor tot een klein gezelschap dat echt al jaren aan de vereniging verbonden is. Gemiddeld zijn de groepsleiders namelijk begin 20', vertelt de voorzitter die duidelijk hart heeft voor de scouting in Voorhout.

Record

In de vijf decennia zijn er een hoop leuke, opvallende en gekke activiteiten georganiseerd. Voor Jeroen Bol is er één die eruit springt. 'De bijzonderste activiteit is toch wel de vossenjacht die we een jaar of twintig geleden organiseerde. Dat was wel te verstaan de grootste Vossenjacht ooit. Alle Voorhouters hebben dat toen opgemerkt. Daar kon je echt niet om heen. We hebben er zelfs het Guinness World Records Book mee gehaald'.

Het vijftig jarig bestaan wordt met verschillende activiteiten gevierd. Er komt een reünie, zodat oud-leden weer eens kunnen praten over de gigantische vossenjacht in Voorhout en alles wat er nog meer is gebeurd in de 50 jaar.

Naast de reünie, zal er voor de huidige leden een speciaal programma zijn. Een onderdeel van dat programma is dat er in het komend voorjaar een doolhof wordt gebouwd ter grote van een voetbalveld. 'We gaan dan op de ijsbaan hier voor het clubhuis op sportpark Elsgeest een gigantisch doolhof bouwen. Dat is één van de speciale activiteiten. We gaan bijvoorbeeld ook nog een geweldig landenspel doen in de duinen', vertelt de voorzitter opgewekt.

Het is dus een bijzonder seizoen voor Scouting Boerhavegroep. Als het aan hun ligt plakken ze er zo weer 50 jaar aan vast. 'Het gaat goed met deze scoutingroep en dat gaan we de komende jaren gewoon doorzetten', aldus Jeroen Bol.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio