De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

'Advies basisscholen is reëel'

1 / 1
zoom out

Er is de laatste tijd veel te doen rondom de Cito-score en het wel of niet aansluitende schooladvies dat leerlingen uit groep 8 zouden krijgen. Tijd om scholen die met de adviezen aan de slag moeten aan het woord te laten en hun mening te laten geven.

'Wij hechten veel waarde aan een degelijk onderbouwd schooladvies. En onze ervaring is dat basisscholen die ook geven' vertelt Willem Visser, Conrector Onderbouw op het Rijnlandslyceum. 'De Cito-toets ligt in verreweg de meeste gevallen in lijn met het leerlingvolgsysteem en dus met het advies van de basisschool'.

Deze ervaring wordt gedeeld door het Teylingen College, vertelt de heer Broeders, Coördinator brugklas. 'In mijn jaren als coördinator ben ik structureel niet te hoge of te lage adviezen tegengekomen. Het advies van de basisscholen is leidend bij de plaatsing van de leerlingen en daarnaast wordt gekeken naar de resultaten van het Cito, maar minstens zo belangrijk zijn de resultaten van het leerlingvolgsysteem'.

Opgroeien

Dat kinderen na een jaar middelbaar onderwijs soms een stapje lager, of soms zelfs een stapje omhoog doen, heeft volgens Visser meerdere redenen. 'Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Die ontwikkeling, midden in het dynamische proces dat opgroeien heet, wil er wel eens voor zorgen dat school niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat van een kind. En er zijn ook kinderen die een stapje hoger blijken aan te willen en te kunnen'.

Visser geeft aan dat er ook een categorie kinderen is waar zelfs na acht jaren basisonderwijs nog lichte twijfel is over het niveau waarop het kind het voortgezet onderwijs kan binnen stappen. 'In die gevallen vind ik dat je als school de ruimte moet hebben om de gok aan te mogen durven. Wanneer er van de tien kinderen die met deze papieren het voortgezet onderwijs zijn binnengekomen, vijf op dat hogere niveau door kunnen, dan spreek ik van een succes. Helaas zijn er officiële instanties die slechts kijken naar de vijf die het niet hebben gehaald'.

Ouders

'Het gaat er uiteindelijk om dat een advies reëel is' vervolgt Visser. 'Niet gebaseerd op een uiteraard nog onbekende toekomst. Mijn collega's op de basisscholen doen dat prima en gewetensvol'. Dat ouders het soms niet eens zijn met de adviezen, gebeurt natuurlijk ook. 'Sommige ouders willen een hoger advies dan de balans aan het einde van acht jaren basisonderwijs rechtvaardigt'.

Ook Broeders noemt de adviezen van de basisscholen van goed onderbouwd: 'Er is zeker een categorie ouders die zich nadrukkelijk wil bemoeien met het advies van de basisschool, maar mijn ervaringen met de diverse basisscholen in de regio is dat zij kundig adviseren en zeker niet over één nacht ijs gaan'.

Beide scholen geven aan contact te houden met de scholen waar de leerlingen vandaan komen. Broeders: 'Alle basisscholen krijgen de resultaten van hun oud leerlingen teruggekoppeld. Dit is nuttig voor ons en tegelijkertijd zeer nuttig en leerzaam voor de basisschool, met name met betrekking tot het advies en het uiteindelijke resultaat'.

Visser beaamt dit. 'Ook wij houden de scholen op de hoogte van de vorderingen van oud-leerlingen. Tijdens de overdracht van leerlingen die het volgend cursusjaar naar onze school komen, wordt vaak nog uitvoerig gesproken over het verdere wel en wee van deze leerlingen'.

Trend

Over het nut van de Cito-score is Visser duidelijk: 'Op het RLS is de Cito-toets al sinds jaar en dag een ondersteunend gegeven. Daarmee diskwalificeren we de Cito-toets (of een vergelijkbare) absoluut niet. Het blijft een valide toets. Deze houding houdt wel in dat er uitvoerig over ieder kind wordt gesproken om zo tot een weloverwogen plaatsing te komen. Wat ons betreft is er absoluut geen sprake van een trend in te hoge advisering'.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio