De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Hoe ‘gratis’ is het cadeau van de energieleverancier?

1 / 1
zoom out

Gratis, kost je niets! Bij het afsluiten van een energiecontract worden soms artikelen aangeboden als welkomst-cadeau. Hebberig word je ervan, en dat is de bedoeling. Voor geen tot weinig geld krijg je die iPad, cadeaubon of thermostaat! Toch?

Geduld loont
Na wat onderzoek – probeer dit vooral wél thuis – blijkt dat geduld loont. Vaak is het namelijk voordeliger om een welkomst-cadeau af te slaan in plaats van het met open armen te ontvangen. Er zijn redenen om het wel te doen. Zoals geen geld te hebben om, bijvoorbeeld, die tablet aan te schaffen, en daar ook niet op te willen of kunnen wachten. Dan komt het cadeau goed uit. Denk wel na, heb je het ook écht meteen nodig? Of ben je gewoon hebberig geworden van de ‘aanbieding’? Kijk toch even naar de uitkomsten van het onderzoek, want van het te besparen geld word je misschien nog enthousiaster dan van de welkomstcadeaus!

Hoge welkomstkorting
Neem bijvoorbeeld een contract van Essent. Via DealDirect.nl kan hierbij een 1-jarig contract worden afgesloten waarbij je een tablet ter waarde van €149,- cadeau krijgt – eigenlijk is dat het bedrag in Amerikaanse dollars maar dat terzijde. Wat je misschien niet wist, is dat je bij veel energieleveranciers een welkomstkorting – heel iets anders dan een welkomstcadeau – krijgt bij het afsluiten van een 1-jarig contract. Soms zijn die kortingen best hoog. Bij Essent is die €210,- en bij het afsluiten van een contract via bijvoorbeeld vergelijkingssite Pricewise zelfs €250,-. Bij de tablet-actie ontvang je de welkomstkorting niet. Je bent dus eigenlijk iets duurder uit mét cadeau. Als je de tablet zelf zou aanschaffen, bespaar je in dit geval zo’n €120,-.

Gooi die iPads dan zelf in de prullenbak
Een groter verschil is te vinden bij de iPad-actie van Oxxio. Bij een contract van drie jaar ontvang je een iPad ter waarde van €399,-. Je betaalt dan in drie jaar in totaal €4.777,53 voor jouw energienota. Je kunt een contract ook afsluiten via een energievergelijker. Via vergelijker Pricewise betaal je voor het goedkoopste 3-jaarcontract bijvoorbeeld €3.448,11 in drie jaar. Het bedrag dat je daarmee zou besparen is in totaal €1.329,42. Dan zou je – heel kort door de bocht – drie iPads kunnen aanschaffen om die vervolgens linearecta in de prullenbak te gooien. Zonde hè?

Is dat alles?
Nee. Je kunt ook besparen door ieder jaar te wisselen van energieleverancier of van contract bij de huidige leverancier. Hierdoor krijg je welkomstkorting en bespaar je nog meer. De welkomstkorting wordt meestal ingehouden op de jaarrekening. Op vergelijkingssites kun je makkelijk zien hoeveel je kunt besparen op de energiekosten. Kleine moeite én zo verdiend.


* Alle bedragen zijn gebaseerd op een huishouden van twee personen met een verbruik van 2.500 kWh en 1.100 m3, op de postcode 1111AA en berekend op 15 oktober 2015.


-GESPONSORDE REDACTIE-


Reageer via Facebook
Plaats je eigen woonnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda