De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

MCH in actie tijdens Europese Dag van de Beroerte

1 / 1
zoom out

DEN HAAG - Een beroerte overkomt 41.000 mensen per jaar en in 2013 overleden 9.000 mensen aan een beroerte. Het MCH behandelde 800 patiënten met een beroerte in 2013. Zij ontvingen ‘acute hersenhulp’. Deze spoedeisende hulp redt levens en geeft de grootste kans op herstel. Het MCH presenteert tijdens de Europese Dag van de Beroerte op dinsdag 13 mei de praktijk in het ziekenhuis. 

De gevolgen van een beroerte worden beperkt doordat er na acuut ingrijpen direct een specialistische behandeling volgt. Met professionele nazorg leren patiënten en hun naasten na de beroerte hun leven weer op te pakken. 

Het Neurovasculair Centrum van het MCH nodigt op 13 mei geïnteresseerden uit voor een informatiemarkt over beroerte. Het doel van de dag is dat mensen inzicht krijgen in risicofactoren en zelf in actie komen om een beroerte te voorkomen. Bezoekers kunnen gratis hun bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker laten meten. Zij ontvangen een handzaam kaartje met daarop de symptomen van een beroerte. Zo kunnen zij de eerste signalen van een beroerte snel herkennen en 112 bellen als iemand anders een beroerte krijgt. 

De Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en Cerebraal geven voorlichting over het leven na een beroerte en de positie van mantelzorgers. De Hersenstichting Nederland vertelt over de gevolgen van hersenschade. Ook de Hartstichting is aanwezig en geeft uitleg over de relatie tussen hart- en vaatziekten en beroerte. 

Geïnteresseerden zijn van 10.00 tot 17.30 uur welkom in MCH Westeinde (Den Haag) en MCH Antoniushove (Leidschendam).

Wat is een beroerte
Een beroerte kan zowel een hersenbloeding als een herseninfarct betreffen. Het wordt ook wel CVA genoemd (cerebraal vasculair accident). Hart- en vaatziekten kunnen leiden tot een beroerte. Per jaar overlijden ongeveer 9000 mensen aan een beroerte. Mensen lopen het risico op een beroerte wanneer zij een te hoge bloeddruk, overgewicht of een te hoog cholesterolgehalte hebben. Ook roken en overmatig alcoholgebruik verhogen het risico. Daarnaast speelt erfelijke aanleg een rol. De gevolgen van een beroerte kunnen een leven plotseling ingrijpend veranderen. Denk hierbij aan invaliditeit en arbeidsongeschiktheid.
Wanneer mensen bij een beroerte snel en op de juiste manier handelen, zijn de gevolgen te beperken. 

Informatie over de Dag van de Beroerte in het MCH staat op de site van het MCH onder Agenda. 


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »