kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Fietslessen van Blik op Talent

De vrouwen krijgen hun tweede fietsles in de achtertuin van buurtacademie DoenJa. (Foto: Leen Visser)

1 / 1
zoom out

WEST - Met vallen en opstaan krijgen zestien allochtone vrouwen elke vrijdag een uurtje fietsles van Stichting Blik op Talent. De fietslessen worden gegeven door Habiba in de achtertuin van buurtacademie DoenJa aan de Ferdinand Huyckstraat 8.

De dames fietsen rond met geel fluorescerende hesjes. Op de hesjes staat: 'Hier fietst Amsterdams talent', naast de logo's van MacBike en Blik op Talent. Stichting Blik op Talent heeft MacBike benaderd voor de fietsen. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de vrouwen een fiets kunnen lenen om op te oefenen. 'Het project willen we in alle stadsdelen opzetten', vertelt directeur Rosa van Barschot. 'In samenwerking met MacBike gaan we ook uitbreiden naar Nieuw-West, Noord en Zuidoost, zodat het een stedelijk project wordt. Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) heeft zich aangesloten en stelt een parcours beschikbaar.' De pionnen worden in een later stadium van de fietslessen gebruikt om bochtjes en dergelijke uit te zetten. De materialen worden ook gebruikt bij fietsexamens op basisscholen. Blik op Talent wil andere bedrijven uit de buurt erbij betrekken.

Inmiddels zijn er in de Kolenkitbuurt in West al twee groepen die fietsles krijgen. 'De animo is heel groot', vertelt Roos Stor van Blik op Talent. De stichting werkt nauw samen met DoenJa, de buurtacademie die ruimte biedt aan ontmoeting en ontwikkeling van vrouwen. 'Er is veel vraag naar fietslessen onder de vrouwen die bij de buurtacademie komen. Het maakt dat de vrouwen meer vrijheid hebben.' Het was het idee van Naima van DoenJa om de vrouwen vijf keer les te geven op een fiets van MacBike en vijf keer op hun eigen fiets. 'Dat zorgt ervoor dat de vrouwen na de lessen meteen op hun eigen fiets kunnen stappen', zegt Naima.

Habiba, die de fietslessen geeft, was zelf ooit een van de deelnemers aan de cursus. 'In 1999 kreeg ik fietslessen op het Surinameplein, dat was een van de weinige plekken waar fietsles werd gegeven. Nadat ik verhuisde van Oud-West naar Geuzenveld was het een noodzaak om te kunnen fietsen. Ik ga liever op de fiets dan met het openbaar vervoer.' Na haar training tot assistent geeft ze al vier jaar fietsles.

De fietslessen -tien lessen van een uur- zijn gratis te volgen. De beginners hebben 's vrijdags les van 09.30 tot 10.30 uur en de gevorderden van 11.45 tot 12.45 uur. Na een voorzichtige start op de gang, oefenen de vrouwen in de achtertuin en later gaan ze echt de weg op. De deelnemers krijgen na het volgen van de fietslessen een certificaat uitgereikt.

Blik op Talent, Krelis Louwenstraat 1 F03, 020-6841733, info@blikoptalent.nl. www.blikoptalent.nl

DoenJa, Ferdinand Huyckstraat 8, 06-31377800. www.st-smi.nl


Reacties
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio