De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Fietslessen van Blik op Talent

De vrouwen krijgen hun tweede fietsles in de achtertuin van buurtacademie DoenJa. (Foto: Leen Visser)

1 / 1
zoom out

WEST - Met vallen en opstaan krijgen zestien allochtone vrouwen elke vrijdag een uurtje fietsles van Stichting Blik op Talent. De fietslessen worden gegeven door Habiba in de achtertuin van buurtacademie DoenJa aan de Ferdinand Huyckstraat 8.

De dames fietsen rond met geel fluorescerende hesjes. Op de hesjes staat: 'Hier fietst Amsterdams talent', naast de logo's van MacBike en Blik op Talent. Stichting Blik op Talent heeft MacBike benaderd voor de fietsen. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de vrouwen een fiets kunnen lenen om op te oefenen. 'Het project willen we in alle stadsdelen opzetten', vertelt directeur Rosa van Barschot. 'In samenwerking met MacBike gaan we ook uitbreiden naar Nieuw-West, Noord en Zuidoost, zodat het een stedelijk project wordt. Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) heeft zich aangesloten en stelt een parcours beschikbaar.' De pionnen worden in een later stadium van de fietslessen gebruikt om bochtjes en dergelijke uit te zetten. De materialen worden ook gebruikt bij fietsexamens op basisscholen. Blik op Talent wil andere bedrijven uit de buurt erbij betrekken.

Inmiddels zijn er in de Kolenkitbuurt in West al twee groepen die fietsles krijgen. 'De animo is heel groot', vertelt Roos Stor van Blik op Talent. De stichting werkt nauw samen met DoenJa, de buurtacademie die ruimte biedt aan ontmoeting en ontwikkeling van vrouwen. 'Er is veel vraag naar fietslessen onder de vrouwen die bij de buurtacademie komen. Het maakt dat de vrouwen meer vrijheid hebben.' Het was het idee van Naima van DoenJa om de vrouwen vijf keer les te geven op een fiets van MacBike en vijf keer op hun eigen fiets. 'Dat zorgt ervoor dat de vrouwen na de lessen meteen op hun eigen fiets kunnen stappen', zegt Naima.

Habiba, die de fietslessen geeft, was zelf ooit een van de deelnemers aan de cursus. 'In 1999 kreeg ik fietslessen op het Surinameplein, dat was een van de weinige plekken waar fietsles werd gegeven. Nadat ik verhuisde van Oud-West naar Geuzenveld was het een noodzaak om te kunnen fietsen. Ik ga liever op de fiets dan met het openbaar vervoer.' Na haar training tot assistent geeft ze al vier jaar fietsles.

De fietslessen -tien lessen van een uur- zijn gratis te volgen. De beginners hebben 's vrijdags les van 09.30 tot 10.30 uur en de gevorderden van 11.45 tot 12.45 uur. Na een voorzichtige start op de gang, oefenen de vrouwen in de achtertuin en later gaan ze echt de weg op. De deelnemers krijgen na het volgen van de fietslessen een certificaat uitgereikt.

Blik op Talent, Krelis Louwenstraat 1 F03, 020-6841733, info@blikoptalent.nl. www.blikoptalent.nl

DoenJa, Ferdinand Huyckstraat 8, 06-31377800. www.st-smi.nl


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »