De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Cartoonist Miesjel van Gerwen: 'Satire is een lachspiegel' #JeSuisCharlie

(Foto: Caroline Lichtenberg)
1 / 13
zoom out

DEN BOSCH - Naar schatting ruim 400 mensen verzamelden zich voor het stadhuis donderdag om 18.00 uur voor de bijeenkomst die ons stadsbestuur belegde als gevolg van de aanslag in Parijs woensdag.

Op het bordes van het stadhuis kwamen na burgemeester Ton Rombouts diverse mensen aan het woord. De Franse honorair consul Peter Louwers, die dank uitsprak dat onze stad op deze indrukwekkende wijze vorm geeft aan de gevoelens die er zijn na de vreselijke aanslag in Parijs.

Je Suis Charlie
De voorzitter van het Platform Religie en Levensbeschouwing Piet Ronnes citeerde tijdens de bijeenkomst artikel 1 van onze grondwet: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Hij voegde er nog aan toe: "Je Suis Charlie."

Hoofdredacteur Ton Rooms van het Brabants Dagblad zei onder meer: "De samenleving is door de terreurdaad in het hart geraakt. De vrijheid van meningsuiting treft iedereen. Maar laten we vooral doorgaan met ons werk en ons niet uit het veld laten slaan. Vooral nu is het van belang het grote goed van vrijheid van meningsuiting fier uit te dragen."

Satire als lachspiegel
"Satire houdt je een lachspiegel voor waarin je je gebreken uitvergroot ziet, ook als je dat even niet welgevallig is." sprak tekenend columnist Miesjel van Gerwen. Verder zei hij onder andere: "Ik ben blij dat ik ons stadsbestuur op de hak mag nemen en dat ik daarnaast als kunstenaar toch dingen kan doen die mede door ons stadsbestuur gefinancierd worden."

Stadschroniqueur Eric Alink sloot de bijeenkomst passend af met twee gedichten. Daarna was er thee en koffie in het stadhuis en konden mensen op het doek, waarop een tekening van Miesjel van Gerwen met de tekst 'Ik heb geen grote bek' Je Suis Charlie stond, hun handtekening zetten.

Ook ondergetekende zette haar naam op de tekening.

Bekijk bij dit artikel de foto's.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 09 januari 2015


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »