De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Demonstratie tegen beagles als proefdieren: 'Schande, bloed aan je handen!' | video

(Foto: Stevie123)
1 / 2
zoom out

DEN BOSCH - De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) heeft dinsdag 16 juli geprotesteerd voor het gebouw van WIL Research aan de Hambakenwetering. De demonstratie verliep vooralsnog zonder incidenten, meldt een getuige. De politie hield een oogje in het zeil. De actiegroep demonstreert omdat WIL Research beagles gebruikt als proefdieren. Daarbij worden de dieren ook geëuthanaseerd. 

Robert Molenaar is de campagneleider van de ADC: "Het is letterlijk slikken en stikken voor de beagles bij WIL Research. De honden worden 1 tot 12 maanden gedwongen om stoffen te slikken via voeding of via een grote harde buis die hun bek wordt ingeduwd. Er zitten momenteel 100 beagles in dit lab. We willen een stem zijn voor de dieren bij WIL Research omdat we vinden dat het gebruik van proefdieren niet meer past in 2013. Dierproeven zijn behalve onethisch ook nog eens onnodig. 'Er zijn zogeheten gelaagde teststrategieën die verschillende alternatieven aan elkaar koppelen. Zoals microdosering en lab-on-a-chip. Die kunnen dierproeven vervangen."

30.000 proefdieren sterven per jaar
Volgens Wilbert Frieling, de woordvoerder van WIL Research klopt het dat zo'n 30.000 dieren per jaar sterven aan dierproeven, maar dat het bedrijf wel bezig is dit te verminderen. "Wij ontwikkelen geneesmiddelen voor bijvoorbeeld kanker. Ieder jaar sterven daar mensen aan en dus is het van belang dat stoffen worden getest, voordat we ze kunnen worden toegediend op mensen. De techniek is helaas nog niet zover ontwikkeld dat we 100% dierproefvrij kunnen werken."

"Op dit moment wordt er voor 50% van ons onderzoekswerk een proefdier gebruikt. Overigens is het een misverstand dat bij microdosering geen proefdieren worden gebruikt, want dat is namelijk wel het geval. Alleen zijn het er minder dan bij andere methoden. En lab-on-a-chip is een methode die nog niet zover is ontwikkeld om als volledig alternatief te dienen."

'Beagles makkelijke prooi vanwege zachtaardig karakter'
Volgens Molenaar worden er voor beagles gekozen omdat het zachtaardige honden zijn. "Ze vertrouwen een mens snel, komen naar je toe, kwispelen en zijn goedaardig. Daardoor zijn het makkelijke slachtoffers dan bijvoorbeeld Dobermannen. Die kun je 1 keer zoiets aandoen en dan valt hij je wel aan. "

'Niet alleen beagles, ook andere dieren'
Frieling: "We gebruiken niet alleen beagles, maar ook andere dieren die qua fysiologie lijken op mens. Te denken valt aan minivarkens, ratten, konijnen. De testen die we doen zijn bijvoorbeeld zogeheten invitro onderzoeken. Dan kijken we hoe bepaalde stoffen in de cellen van dieren worden omgezet. Die dieren overleven dat onderzoek en worden ook ingezet voor proeven waar het effect van een orgaan wordt onderzocht. Helaas moeten ze daarvoor worden geëuthanaseerd.

Dat kan niet anders, maar we blijven zoeken naar alternatieven. Het testen op dieren heeft natuurlijk ook niet onze voorkeur, maar we kunnen zo wel garanderen dat de mens een stof toegediend krijgt die veilig is."

Goed om aandacht te vragen voor onderwerp
Dinsdag om 11.00 uur zullen zo'n 100 man van de protestgroep demonstreren voor het gebouw van WIL Research aan de Hambakenwetering 7. Volgens WIL Research een prima actie. "Het is goed dat er op die manier aandacht komt voor dit onderwerp. En de actiegroep demonstreert ook op een keurige manier die ons bedrijf geen schade berokkent."

Diefstal beagles
De politie hield eerder vijf activisten aan van de Anti Dierproeven Coalitie wegens diefstal van beagles in Escharen bij een diergeneesmiddelenproducent. Die rechtszaak werd uitgesteld vanwege de grote belangstelling van sympathisanten. 

Hieronder kun je een video zien van 112Vandaag.nl van de demonstratie:


Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 16 juli 2013


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda