De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Waarom politici niet naar u luisteren | column

(Foto: Charles Mallo | SQ Vision)
1 / 1
zoom out

DEN BOSCH - Op welke partij de boze mensen in de gemeente Bernheze bij de raadsverkiezingen in 2014 ook hebben gestemd: er was er geen eentje bij die in het verkiezingsprogramma opnam dat er een azc moet komen. Zoals er in Den Bosch ook geen partij was die zoiets had bedacht in Coudewater.

De relschoppers daar in Heesch verdienen natuurlijk minachting, maar het is een feit: burgers verliezen het vertrouwen in politici, ook lokaal – want die dames en heren in gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders doen maar een dotje.

Kunt u zich de stampei nog herinneren over de voorgenomen bouw van hostels? En hoe woedend mensen in bijvoorbeeld Hintham waren? En dat de plannen toch werden doorgezet?

U heeft gewoon niks te vertellen.

Dat hostel staat er inmiddels al een poosje. Toen er eens een open dag was, nam ik daar een kijkje. Een meneer van de wijkraad vertelde me bij die gelegenheid dat de omgeving van het hostel het veiligste plekje van de stad is geworden. Een politieagent is er nooit ver weg. Dat extra toezicht is fijn en overbodig: de drugsverslaafden daar veroorzaken zelden overlast.

In mijn dorp, Schijndel, was jarenlang een azc. Voor het zover was, beweerde een raadslid destijds dat die asielzoekers allemaal criminelen waren en dat de Hema vast snel de deuren zou sluiten – tegen zoveel winkeldiefstal was niks te beginnen. Het azc kwam toch, Schijndelaren vonden er boeiend vrijwilligerswerk en toen de boel werd gesloten spraken sommige mensen er met spijt over. Het was zo gezellig geweest.

Daarom luisteren politici niet naar u. Zij zijn er voor het algemeen belang en voor de lange termijn en u kiest steeds vaker voor het eigen belang en de korte termijn. En u heeft steeds vaker geen idee waarom besluiten nodig zijn. Omdat er nu eenmaal vluchtelingen zijn, bijvoorbeeld. Omdat er nu eenmaal drugsverslaafden zijn die moeten worden opgevangen. U zou zich kunnen verdiepen in de onderwerpen waar u zich zo druk over maakt. In plaats daarvan kiest u er voor om boos en bang te worden. Want een krant lezen of een actualiteitenprogramma kijken, dat is allemaal zo'n gedoe. 

De politici, die luisteren niet naar u. Die politici, die hebben schijt aan u. Want die politici, die zijn er voor de hele stad, de hele provincie of het hele land. Voor problemen die u niet wilt oplossen en tegelijkertijd wel opgelost moeten worden. De politiek moet er zijn voor iedereen. U bent er in toenemende mate alleen voor uzelf.


Laurens van Voorst schrijft elke week een column voor Dichtbij Den Bosch.Meer columns van hem leest u op zijn eigen website.Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 20 januari 2016


Reageer via Facebook
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »