kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Slijperij Huiskes vertrouwd gezicht op weekmarkt

(Foto: Sem van der Laan)
1 / 1
zoom out

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Bladerend door een fotoboekje, waarin de familiegeschiedenis is vastgelegd, wijst Marcel Huiskes op een afbeelding van zijn overgrootvader. We zien hem in de deuropening van zijn woonwagen. Zo’n echte ouderwetse met een balkonnetje boven de dissel.

“Daarmee trok Piet Huiskes in het begin van de vorige eeuw langs dorpen en steden om bij boeren en burgers messen en scharen te slijpen. Op een andere foto is het werktuig te zien waar hij dat mee deed, zo één met een enorm vliegwiel en een imposante slijpsteen. Rond 1920 vestigde Piet zich in Schoonhoven waar hij langs de Lek een plekje vond voor zijn woonwagen. In 1953 moest hij die verlaten vanwege het wassende water. Ondertussen had zijn zoon Frans de zaak overgenomen en die wijzigde de bedrijfsvoering enigszins. Hij ging nog wel langs velden en wegen, maar opende ook een winkeltje in het centrum van Schoonhoven en ging met zijn waren naar markten in de omgeving. In de winkel was het vooral erg druk als er schaatsen moesten worden geslepen. Dan stonden de schaatsliefhebbers soms rijen dik voor de deur te koukleumen.

Gekartelde messen
Huiskes was één van de eersten die iedere week op de weekmarkt in Krimpen aan den IJssel stond. De vader van Marcel, weer een Piet, zette die lijn voort. En daar staat hij met zijn 72 jaar nog steeds iedere week. Aan de zijde van zoon Marcel, de vierde generatie die slijperij Huiskes onder zijn hoede heeft. “Langs de deuren gaan we niet meer”, vertelt Marcel. “Er zijn zo weinig mensen overdag thuis tegenwoordig, dat heeft geen zin meer.” Dus staan Marcel en Piet nu drie dagen per week op de markten in Schoonhoven, Gouda en Krimpen. In grote lijnen doen ze nog steeds waar de grondlegger van de onderneming mee is begonnen. Ze verkopen messen, scharen en tuingereedschap en slijpen gebruikte exemplaren. Dat gebeurt meestal ter plekke 'Klaar terwijl u wacht' op een slijpmachine in de achterbak van de auto. Specialiteit van het tweetal is het slijpen van gekartelde messen en scharen. “Dat kan niet iedereen”, lachen ze trots.

Groter gereedschap zoals grasmaaiers en heggenscharen gaan mee naar Schoonhoven en worden in de werkplaats weer vlijmscherp geslepen. In het assortiment van Huiskes vinden we een breed aanbod kwaliteitsproducten zoals het beroemde molenmes uit Solingen, heggenscharen van onder meer Gardena en de Zwitserse (zak) messen van Victorinox.

“We staan graag hier in Krimpen”, aldus Marcel en Piet. We hebben veel vaste klanten, die regelmatig langs komen met hun messen en scharen. Soms vele jaren achterelkaar. “Laatst kwam er nog een mevrouw langs met een schaar waarin de mijn grootvader bij de verkoop zijn naam had ingekrast. Da’s toch hartstikke leuk.”


0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats je eigen zakelijk nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio