De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Breda denkt deze prestigieuze Europese prijs in de wacht te kunnen slepen

(Foto: Luuk Koenen)
1 / 1
zoom out

BREDA - Breda wil de 'meest toegankelijke stad van Europa' worden. Sinds 2010 worden steden die zich inzetten voor het toegankelijker maken van de stad voor bijvoorbeeld mensen met een handicap of senioren beloond met de European Access City Award.

Breda wil die prijs in de wacht slepen door er voor te zorgen dat mensen met een beperking of mensen die moeilijk ter been zijn in de hele stad terecht kunnen. Het summum van gastvrijheid, volgens wethoduer Boaz Adank. "Gastvrijheid is een belangrijke kernwaarde voor onze stad", zegt hij. "Het is mooi te zien dat gastvrijheid op deze manier nog meer betekenis krijgt. Gastvrijheid wordt overigens niet alleen door fysieke faciliteiten bepaald, ook het gevoel welkom te zijn is van belang. Ik denk dat we ons ook daar in Breda mee kunnen onderscheiden".

In Breda is het afgelopen jaar een samenwerking ontstaan onder de noemer 'Breda voor Iedereen, gastvrij en toegankelijk'. Daarbij hebben hotels, restaurants, zorgverleners, sportaccommodaties, gehandicaptenorganisaties, hogescholen, bedrijven en de gemeente de handen ineen geslagen om Breda een stad van én voor iedereen te laten zijn.

"Als stad toegankelijk zijn is niet alleen vanuit sociaal perspectief wenselijk, het biedt ook een economisch voordeel", aldus Willem Wilberts van Breda voor Iedereen. "Doordat de stad immers voor meer mensen toegankelijk en uitnodigend is, trekt dit vanzelf ook meer bezoekers", denkt hij.

De gemeente Breda wil om twee redenen deelnemen aan de award. Enerzijds omdat het een erkenning is voor de 'de gezamenlijke energie en inzet in de stad na het oprichten van Breda voor Iedereen'. Daarnaast geeft het een belangrijke impuls aan de uitwerking van het VN-verdrag van de rechten van personen met een beperking.

In dat verdrag zijn in 22 regels specifieke en bindende richtlijnen vastgelegd voor toegankelijkheid. "Met deze inzending benadrukken we onze ambitie om ook de zogeheten Agenda 22 verder door te voeren in onze stad", aldus wethouder Miriam Haagh. "We hebben met Breda voor Iedereen een prachtige basis liggen, waarin we als gemeente samenwerken met allerlei partners in de stad. En we kunnen nu vanuit die basis doorpakken met het uitvoeren en integreren van de richtlijnen van de Verenigde Naties", zegt zij.

In de landelijk 'Week van de Toegankelijkheid', tussen 3 en 8 oktober is er extra aandacht voor het thema en de inzending van Breda. Mocht Breda de award winnen, dan is het de eerste Nederlande stad die deze prijs in de wacht sleept. Op 29 en 30 november wordt in Brussel tijdens de Europese dag van mensen met een handicap bekend of Breda zich een jaar lang de meest toegankelijke stad van Europa mag noemen.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 09 september 2016


Reageer via Facebook
Plaats je eigen winkelnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier