De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Bredase ondernemer in Tros Opgelicht

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

BREDA - In Tros Opgelicht werd op dinsdag 29 oktober aandacht besteed aan de 52-jarige Bredase ondernemer en oplichter Peter Maas. Jarenlang won hij het vertrouwen van onderaannemers, leveranciers en zijn personeel. Hij liet ze klussen doen, maar naar hun geld konden ze fluiten. Dichtbij.nl zette zijn praktijken op een rijtje.

In 2001 begint Peter Maas samen met Rob W. een asbestverwijderingsbedrijf. Nog geen jaar later beëindigt W. de samenwerking, omdat Maas voor veel financiële problemen zorgt. De Bredanaar neemt vier jaar de tijd om vervolgens in 2005 zijn eigen bedrijf te starten: MIG Asbestverwijdering C.V. 

Omdat Maas veel opdrachten binnenkrijgt, huurt hij voor flinke bedragen aan materiaal. Leveranciers zien hun geld nooit tegemoet. In november 2006 gaat MIG Asbestverwijdering C.V. daarom failliet, maar Maas geeft niet op. Hij maakt een doorstart met MIG Asbestverwijdering BV, maar houdt ook de C.V. aan. Later blijkt waarom. 

Met zijn failliet verklaarde C.V. gaat Maas de grenzen over. In België krijgt hij in januari 2007 toestemming om asbest te verwijderen. Daar gaat de Bredanaar verder met zijn oplichting. Eén van de schuldeisers laat het er niet bij zitten en zorgt ervoor dat Maas’ Belgische licentie wordt ingetrokken. Het Openbaar Ministerie van onze buren start een groot onderzoek dat maanden duurt. 

Chantage, manipulatie, bedreiging, vervalsing…..
Om dit onderzoek te ondersteunen, besteedt Tros Opgelicht in 2007 aandacht aan de oplichter. Daarin wordt duidelijk wie Peter Maas is: een levensgevaarlijke ondernemer die zijn personeel uitbuit. Zo maakt hij valse loonstroken, worden werknemers nooit betaald, krijgt niemand een contract en hij laat hij zijn ‘personeel’ met gevaarlijke asbest werken.

Onderaannemers doen het werk, uitzendkrachten worden ingehuurd en leveranciers leveren materiaal, maar niemand krijgt geld. Met leugens stelt Maas de betaling steeds verder uit. Wie te vaak naar zijn loon vraagt, wordt op staande voet ontslagen. Een werknemer rijdt zich daarom dood in de werknemersbus van Peter Maas, waarna de oplichter de schade verhaalt op zijn vriendin. Als zij niet betaalt, moet ook zij vrezen. 

Dat Maas een gevaarlijke zakenman is, blijkt in de uitzending in 2007. Een Oplichter-medewerker confronteert de Bredanaar met zijn praktijken, waarna hij met een mes wordt bedreigd. Na die uitzending hoort niemand meer iets van Peter Maas, totdat hij in 2012 weer back in business is. Niet meer in de asbest, maar in de installatie van zonnepanelen. 

Maas begint in juni 2012 Solar Brabant en gaat door in zijn consequente werkwijze: hij huurt opnieuw onderaannemers in, wint hun vertrouwen en betaalt ze vervolgens geen cent. Werknemers die niet meer willen werken, worden zo heftig bedreigd dat ze toch blijven werken. Ook neemt de ‘zakenman’ opnieuw klussen aan in België. Werknemers slapen bij vakantiehoeve Marina Vrins, die nog altijd wacht op 15.000 tot 16.000 euro. Na drie maanden gaat Solar Brabant failliet. Er rest een schuld van 400.000 euro. 

Maas doet geen aangifte van faillissement en gaat twee weken later gewoon verder op hetzelfde adres: Solar Systems wordt het nieuwe goudpareltje van de oplichter. Peter Schalken wordt aangenomen om klanten binnen te halen, maar ziet zijn 12.000 euro nooit verschijnen. Ook Solarturn, dat zonnepanelen levert, kan fluiten naar 12.000 euro. Later blijkt dat Maas 100.000 euro niet betaalde aan meerdere leveranciers. 

Eindelijk in de boeien
Op dinsdag 9 juli 2013 wordt ondernemer en oplichter Peter Maas gelinkt aan een hennepplantage aan de Weidehek. Zo’n 780 planten worden in beslag genomen op het adres. Kort voor de inval schrijft de Bredanaar zich uit bij de Kamer van Koophandel en trekt hij zich terug uit Solar Systems. Jarenlang richtte hij persoonlijke en materiële schade aan en de tonnen die hij buitmaakte? Die blijven gewoon openstaan. 

Kijk het fragment uit de uitzending hier terug.
  

  

  
  
Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 08 november 2013


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »