De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Samenwerken voor Transmuraal Centrum voor Herstel en Revalidatie

Bestuurders en senioren doen samen therapeutisch activatiespel (Foto: Jeroen van Eijndhoven - Beeld Werkt)
1 / 2
zoom out
BREDA - Op 13 juni 2017 hebben Amphia, het Medisch Specialistisch Bedrijf Amphia, Revant medisch specialistische revalidatie, Avoord Zorg en Wonen, Elisabeth, Surplus en Thebe in de regio Breda, een intentieovereenkomst getekend, om te komen tot een Transmuraal Centrum voor Herstel en Revalidatie.

De bestuurders deden dat symbolisch door hun handtekening te zetten op een bal die daarna ingezet werd voor een therapeutisch activatiespel met zes senioren. Het doel van de samenwerking is om patiënten, na een ziekenhuisopname de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats te kunnen bieden. 

Hedendaagse zorg is er op gericht om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en thuis te laten herstellen. Echter, dit is niet voor iedereen haalbaar, en vooral (kwetsbare) ouderen hebben meer behoefte aan (langer durende) nazorg. Na een opname op de Spoedeisende Eerste Hulp en/of behandeling in het ziekenhuis is vaak sprake van een meervoudige zorgbehoefte of is verder herstel nodig middels geriatrische- of medisch specialistische revalidatie. Ook huisartsen sturen (kwetsbare) ouderen liever niet direct naar huis, maar zien ze bij voorkeur eerst even kort opgenomen voor een definitieve diagnose. Het Transmuraal Centrum voor Herstel en Revalidatie kan in deze behoeften voorzien, doordat een drempelloze en snelle doorverwijzing kan plaatsvinden. 

Er zijn al goede ervaringen met de voorloper: het Aanmeldportaal. Dit is een telefonisch meldpunt 24/7 bereikbaar voor huisartsen en spoedeisende hulp (SEH) artsen, waar zij terecht kunnen om de zorg voor hun patiënt te regelen. Het ontbrak echter nog aan een fysieke locatie waar alles samenkomt. In het Transmuraal Centrum voor Herstel en Revalidatie is op één locatie alle expertise van de verschillende organisaties en hun professionals beschikbaar. 

De ondertekening van de intentieovereenkomst betekent het startschot voor de ontwikkeling van een haalbaarheidsplan. Dit gebeurt onder leiding van een stuurgroep waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn. Als de uitkomsten van het haalbaarheidsplan positief zijn, wordt het centrum naar verwachting in 2020 gerealiseerd in een deel van de bestaande bouw van Amphia aan de Molengracht in Breda. Grote delen van Amphia zijn tegen die tijd verhuisd naar de aanpalende nieuwbouw.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 14 juni 2017


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier