De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

SAX14 festival eert de saxofoon

Nationale en internationale saxofonisten treden op tijdens SAX14 (Foto: Ronald Knapp)
1 / 1
zoom out

AMSTERDAM - Het is 200 jaar geleden dat een van de belangrijkste uitvinders in de muziekwereld is geboren: Adolphe Sax. De naam verraadt het eigenlijk al: hij was de man die de saxofoon uitvond, een invloedrijk instrument in allerlei muziekstromingen. Ter ere van zijn geboortedag wordt er 20 tot en met 23 november in onze hoofdstad het International Saxophone Festival Amsterdam (SAX14) gehouden. Hier komen ’s werelds beste saxofonisten bij elkaar om dit groots te vieren.

In het najaar van 1814 werd in Brussel Adolphe Sax geboren als oudste van elf kinderen. Niemand had nog enig idee dat Adolphe een van België haar grootste uitvindingen zou doen. Met een instrumentenbouwer als vader was het experimenteren met muziekinstrumenten hem met de paplepel ingegoten. Op de jonge leeftijd van 27 jaar ontwikkelde hij de saxofoon, een instrument dat tegenwoordig door velen geprezen wordt als het meest virtuoze instrument.

Arno Bornkamp, bekend klassiek saxofonist en tevens artistiek leider van SAX14, beschrijft dat de saxofoon geboren is vanuit Adolphes ideaalbeeld: “Hij wilde een instrument dat zo snel kon spelen als een houten blaasinstrument, zo sterk was als een koperen blaasinstrument en zo verfijnd als een strijker.” Volgens Bornkamp heeft Adolphe zonder dat hij het wist een instrument gemaakt dat in de eeuwen die volgden de muziek richting gegeven heeft.

De jonge saxofonist Erik Kooistra werd op zijn zevende verliefd op de saxofoon en speelt al meer dan elf jaar. Hij legt uit: “Het speciale van de sax is dat je er een melodie op kunt spelen die klinkt alsof ze gezongen wordt. Je kunt erop zingen zonder dat je één woord hoeft te gebruiken. Eigenlijk kan je zeggen dat je een saxofonist herkent aan het geluid net zoals je een zanger herkent aan de stem.”

Kooistra vertelt enthousiast over hoe dit precies te werk gaat: de mondholte dient als klankkast voor de saxofoon, en aangezien iedereen een andere vorm mondholte heeft, verschilt de klank van het spel per persoon. Dit beeld wordt bevestigd door Bornkamp: “Het is het instrument dat het dichtst de menselijke stem benadert. Je hoort de ziel van de speler door het spelen heen.”

Niet alleen voor saxofonisten speelt het instrument een belangrijke rol, ook voor andere muzikanten. Zo vertelt zangeres en songwriter Charllotte Karlsted: “Ik bewonder de virtuositeit die sommige met name jazzsaxofonisten weten te bereiken en dan raakt iemands toon me. Dan komt iemands persoonlijkheid naar buiten tijdens het spelen.” Zij vindt de virtuositeit die bereikt kan worden met een saxofoon buitengewoon. “Het is een bijzonder geschikt instrument om een gevoel of verhaal over te brengen.”

Arno Bornkamp beaamt deze mogelijkheden en de verscheidenheid die het instrument biedt. Deze verscheidenheid wilde hij laten terugkomen op het festival: “We hebben Candy Dulfer, Nederlands grote popsymbool op de saxofoon, maar ook Claude Delangle, vertegenwoordiger van het Franse klassieke saxofoonspel.” Hiernaast treden er nog vele andere saxofonisten op van allerlei genres. Bornkamp heeft twee jaar geleden bedacht dat hij wat moest doen met de verjaardag van Adolphe Sax. “We hebben zo’n geweldige saxofooncultuur in Nederland en vooral Amsterdam met klassiek, jazz, pop en wereldmuziek.” Hij heeft met de Stichting Adolphe Sax Revisited vele internationaal geroemde saxofonisten bij elkaar geroepen en zo het grootse SAX14 georganiseerd.

Van 20 tot en met 23 november staat Amsterdam in het teken van de saxofoon. Onder andere de bekende Amerikaanse klassiek en jazz saxofonist Branford Marsalis, grootheid James Carter, de Franse Claude Delangle en de Nederlandse popsaxofonist Candy Dulfer zullen optredens geven. Ook zijn er meerdere saxofoonkwartetten die hun klanken zullen laten horen. Hier houdt het niet bij op: er ook worden masterclasses en workshops gegeven en amateursaxofonisten hebben de mogelijkheid te spelen in een orkest.

“We moeten elkaar inspireren en bij elkaar komen om het mooiste instrument te vieren,” zegt Arno Bornkamp. Het spektakel zal plaatsvinden in het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Bimhuis en het Conservatorium Amsterdam. Alle genres komen aan bod, zolang de saxofoon maar in het middelpunt staat. “De saxofoon biedt zoveel mogelijkheden en wordt bespeeld in allerlei stijlen, maar ondertussen blijft het instrument zichzelf. Het is als een kameleon die moeiteloos van het een in het ander overgaat.” Bornkamp eindigt met een knipoog: “Dat kun je met een klarinet of viool niet doen.”

Voor meer informatie

Sax14: http://www.saxfestival.nl/
Arno Bornkamp: http://www.arnobornkamp.nl/
Charllotte Karlsted: http://charllottemusic.com/

Dit is een artikel van een student Journalistiek 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 28 oktober 2014


Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio