De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Feminisme 4.0; nieuwe golf of wishful thinking?

Feminism 4.0 - De Balie (Foto: Luca Goossens)
1 / 1
zoom out

AMSTERDAM - De grote zaal van De Balie zit bomvol. Zo’n tweehonderd overwegend jonge vrouwen en een enkele man zitten klaar voor de discussieavond ‘Feminism 4.0’. Op Facebook werd tot een paar minuten voor de start om kaartjes gesmeekt en voor de thuisblijvers wordt de avond live gestreamd. Heeft de term ‘feminisme’ voor millenials (18-35 jaar) de nare bijklank verloren die het lang had? Is er inderdaad sprake van een vierde feministische golf?

Dit artikel is van een meeschrijver.  Ook meeschrijven met Dichtbij? Maak een account aan.

Feministische millennials
Initiatieven van jonge Amsterdamse feministen schieten de grond uit in Amsterdam. Zo vond vorige week voor de derde keer het feministische festival ‘The F Word’ plaats en startten twee studentes vorige maand de feministische website Stellingdames.nl op. De initiatieven slaan aan; ‘The F Word’ trok honderden bezoekers en de Stellingdames trokken met hun website binnen een maand meer dan tienduizend unieke bezoekers.

Justine van de Beek (19) is één van de oprichters van Stellingdames. ‘Ik begon mezelf al feminist te noemen voordat ik doorhad dat de term niet voor iedereen positieve gevoelens oproept. Dat geldt denk ikvoor meer feministen van mijn leeftijd.’ Willeke (24), organisator van ‘The F Word’, geeft wel aan dat zij er eerst huiverig voor was zichzelf feminist te noemen, ‘door de helaas negatieve connotatie’. ‘Sinds een jaar of twee voelt het echter wel vanzelfsprekend. Negatieve reacties krijg ik bijna nooit.’ Toch wordt Willeke liever niet met haar achternaam in de media genoemd.

Issues 4.0
Wat houdt het feminisme van deze jonge vrouwen in? Eerdere feministische golven streden voor duidelijke doelen; vrouwenkiesrecht, lichamelijke vrijheid, de rol van gender en uiterlijk. Tijdens de discussieavond bij De Balie blijken feministes als Naomi Wolf – Amerikaanse schrijfster van onder andere ‘The Beauty Myth’ - en Sunny Bergman – documentairemaakster van onder andere ‘Sletvrees’ - het moeilijk eens te worden over wat een ‘Feminisme 4.0’ zou moeten inhouden.

Mogen vrouwen als Beyoncé en Miley Cyrus zichzelf bijvoorbeeld feminist noemen, terwijl ze ondertussen in hun ondergoed over een podium kruipen? En mag een blanke feministe zich uitspreken over de zwarte feministische beweging of negeert ze dan haar white privilege?

Stellingdame Justine is duidelijk over haar doelen: ‘Er zijn nog veel subtiele problemen die aangepakt moeten. Waarom krijgen mannen bijvoorbeeld nog steeds amper ouderschapsverlof? Waarom worden aan genders nog steeds bepaalde eigenschappen toegeschreven? En, iets wat ik in mijn omgeving helaas nog veel zie: slutshaming. Waarom is een vrouw een slet als ze houdt van seks en een man niet? O ja, en iedere vrouw die zichzelf een feminist wil noemen, mag dat naar mijn idee doen. Daar mag iedereen toch zijn eigen ideeën over hebben?’.

Collectief feminisme of individuele strijd?
De vraag blijft of er hier sprake is van een feministische golf of van individuen die strijden onder dezelfde noemer. Globalisering heeft dit ook ingewikkelder gemaakt. In Nederland gaat het nu misschien om ‘subtielere’ feministische problemen, in India strijden vrouwen nog tegen human trafficking. Hoe kun je dan spreken van één feministische golf?

Willeke: ‘Tijdens onze festivals leggen we juist de nadruk op de diversiteit binnen deze stroming. Zo sprak de Marokkaanse Vrouwenvereniging op onze laatste editie ook over intersectionaliteit. Het kan het feminisme juist verrijken dat er verschillende stromingen zijn.’

Ook Justine ziet vooral de voordelen van een brede beweging. ‘Feminisme is eindelijk niet meer alleen weggelegd voor de Westerse blanke vrouw. Dat kan ik alleen maar toejuichen. We hoeven als feministen niet iedere week een vergadering te houden om te besluiten wat we ergens van vinden. Feminisme 4.0 is voor mij geslaagd als vrouwen over de hele wereld gaan staan voor hun rechten.’ Haar website moet volgens Justine dan ook geen spreekbuis worden voor de ideeën van haar en haar collega, maar een jong platform waar al die diverse ideeën over hedendaagse feminisme kunnen worden geventileerd.

De term feminisme 4.0 lijkt feministen als Willeke en Justine geen eer aan te doen. Ze staan voor een feminisme dat niet krampachtig voor dezelfde doelen vecht, maar solidair is met de diversiteit van de feministische strijd. Een generatie met de frisse blik van een feminisme 1.0.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 16 oktober 2015


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio