De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Endometriose awareness maand: lancering Endometriose Platform

Art project 52Frames (Foto: Ernst Muller)
1 / 1
zoom out

AMSTERDAM - Idealisme voorop: oproep aan ziekenhuizen, onderzoekers en artsen

Maart staat bekend als de internationale endometriose awareness maand,
een uitstekend moment voor de lancering van het Endometriose Platform. Vandaag is het bovendien internationaal vrouwendag. Endo what?Wanneer het endometrium – slijmvlies – dat in de baarmoederholte zit, buiten de baarmoeder komt, spreken we over endometriose, van eerstegraads tot vierdegraads – afhankelijk van hoe ernstig het is. De oorzaken zijn vooralsnog onbekend.

Meer vrouwen met endometriose dan diabetespatiënten

Dagelijks kampen er in Nederland meer vrouwen met endometriose dan dat er diabetespatiënten zijn. De schatting is dat één op de tien vrouw een vorm van endometriose heeft, maar dat aantal ligt waarschijnlijk hoger, namelijk één op de zeven. Eén op de vijf vrouw lijdt momenteel namelijk aan de ongesteldheid. Het mag dan wel een zogeheten vrouwenaandoening zijn, endometriose heeft mogelijk grote gevolgen voor de levens van die vrouwen, inclusief betrokkenen.

Belang grondig onderzoek

Tot op heden wordt er internationaal slechts uitgelegd wat er bij endometriose in het lichaam gebeurt, of medici spreken vaag over mogelijke factoren. Het KRAS-gen en auto-immuniteit worden regelmatig in relatie gebracht tot de aandoening.

Het sociaaleconomische belang van grondig onderzoek mag niet over het hoofd gezien worden. Idealisme voorop: een oproep aan ziekenhuizen, onderzoekers en artsen. Zij zijn in staat om vergaand onderzoek te doen naar de oorzaken. Creëer urgentie. Een termijn van maximaal tien jaar aanhouden voor de noodzakelijke doorbraken, zou voldoende moeten zijn.

“Zolang er geen manier is om zaken vast te stellen, weet ik niet met zekerheid wat doorslaggevend is voor mijn biologische kinderloosheid. Nature als oorzaak is een redelijk helder verhaal, maarnurture maakt de zaak complexer. Ik deel deze kwestie met meer vrouwen. Zelf voel ik aan dat als er gedurende mijn eerste achttien jaar, op vele fronten was ingegrepen in plaats van weggekeken, ik vandaag de dag vermoedelijk niet biologisch kinderloos zou zijn,” zegt initiatiefnemer Dina-Perla Marciano.

Over Endometriose Platform

Endometriose Platform biedt informatie en verbindt betrokkenen met elkaar. Een initiatief van DP Media, op basis van een sterk aanwezige vraag vanuit de samenleving - sociaalmaatschappelijk belang en met idealisme als basisingrediënt. Het Endometriose Platform is humanistisch en niet commercieel.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 08 maart 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio