De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Uitspraak grensrechter: Familie Nieuwenhuizen opgelucht over vonnis

(Foto: Friedlander)
1 / 3
zoom out

ALMERE - Zes voetballers en voetbalvader El-Hassan D. hebben celstraffen gekregen voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 51-jarige voetbalvader 6 tot jaar celstraf. De voetballers kregen straffen tot 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

16.00 Voor de familie van Richard Nieuwenhuizen was de uitspraak een  "Het rouwproces kan nu beginnen'', reageerde Xandra Nieuwenhuizen, de weduwe van de grensrechter. Zij noemde de afwezigheid van vijf verdachten 'respectloos'.

De rechter verwees de nabestaanden met hun schadeclaim grotendeels naar de civiele rechter.


15.30 De advocaten van alle verdachten gaan in hoger beroep. Advocaat Gerard Spong was het "evident'' niet eens met het vonnis en tekende direct hoger beroep aan.

14.45 Tijdens de behandeling van de zaak beriepen de verdachten zich voornamelijk op hun zwijgrecht of schoven de schuld juist in de schoenen van hun teamgenoten. Desondanks ziet de rechtbank voldoende bewijzen voor de veroordelingen. Voor een groot gedeelte baseren de rechters zich op de verklaring van de zoon van de overleden grensrechter. Hij was de bewuste dag ook op het voetbalveld aanwezig. Bovendien waren er twee toeschouwers die foto's maakten. Daarop is te zien wie zich in de schoppartij mengden.

El-Hassan D. vertelde dat hij het veld was overgerend om de kluwen van spelers uit elkaar te trekken. Maar volgens de rechters heeft hij helemaal niet geprobeerd de boel te sussen. "Hij speelde een actieve rol door te schoppen en slaan tegen het hoofd van Nieuwenhuizen.''

14.15 Volgens de rechter staat vast dat zij de grensrechter hebben geschopt, geslagen en getrapt. Dat geweld is de oorzaak geweest van het overlijden. Daveryon B. werd vrijgesproken van medeplegen doodslag. Hij kreeg 30 dagen voor openlijk geweld.

14.10 El-Hassan D. is veroordeeld tot 6 jaar cel. Yassine krijgt 12 maanden cel en de anderen 24 maanden. De minderjarige verdachten krijgen een proeftijd van twee jaar en moeten zich laten begeleiden door jeugdzorg.

14.08 Daveyron B. is veroordeeld tot 30 dagen, waarvan 17 dagen voorwaardelijk voor openlijk geweld.  

14.07: Michael Nieuwenhuizen krijgt een voorschot van 5000 euro voor schockschade.

14.05 De kans dat Nieuwenhuizen niet door de mishandeling is overleden is erg onwaarschijnlijk.

14.00 Zeven personen hebben aandeel gehad in de mishandeling van Richard Nieuwenhuizen.

13.55 De rechtbank heeft zich vooral gebaseerd op objectieve getuigen die geen belang hebben bij de uitkomst van de rechtszaak.

13.54 De uitspraak begint. Er zijn drie verdachten aanwezig.

13.52 De tolk is onderweg, de uitspraak duurt daarna ongeveer een half uur.

13.40 De familie van Richard Nieuwenhuizen volgt de uitspraak vanaf de publieke tribune.

13.30 Het is wachten op de tolk tweet rechtbankverslaggever Saskia Belleman.
De tolk is voor de 51-jarige verdachte El-Hassan D.

13.16 De rechtszaak zit vrij vol. Er zijn binnen tien cameraploegen aanwezig.

13.10: Verschillende binnen- en buitenlandse media hebben zich verzameld in Lelystad. De verdachten zullen aanwezig zijn tijdens de uitspraak.

Tegen de zes minderjarige verdachten heeft het Openbaar Ministerie (OM) twee jaar jeugddetentie geëist. De vader van een van de verdachten moet als het aan het OM ligt 6 jaar achter slot en grendel.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen van SC Buitenboys overleed begin december 2012 nadat hij na een voetbalwedstrijd werd mishandeld door spelers van voetbalclub Nieuw Sloten.

De rechter zal naar verwachting rond 13.15 uitspraak doen. De familie van Richard Nieuwenhuizen arriveerde rond 12.15 bij de rechtbank.

Bron: ANP/Dichtbij
Gerelateerd nieuws
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio