De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Bijenpaleis in Westerpark door crowdfunding

(Foto: reneepetiet)
1 / 5
zoom out

AMSTERDAM - Zonder bijen geen fruit, noten, chocola, koffie, groenten, wijn… Maar het gaat juist heel slecht met de bij. Om iets te doen aan de enorme bijensterfte in de wereld en in Nederland, heeft ORGA architect een bijenpaleis ontworpen voor de mooiste stadsparken van Nederland. Waar moet dan de eerste komen? Juist, in Amsterdam Westerpark.

Amsterdam Westerpark
Gemeente Amsterdam heeft direct enthousiast gereageerd en een plek ter beschikking gesteld in het westerpark, naast de natuurtuin. Via crowdfunding wordt het geld nu bij elkaar gespaard en na 1 week staat de teller inmiddels al op 26%.

Eigen koningin uitzoeken
Het bijenpaleis is volledig ingericht op het versterken van de bij. In speciale kasten mogen ze hun eigen raten bouwen, hun eigen koningin uitzoeken en de honing die mogen ze zelf houden. Tevens worden imkers biodynamisch opgeleid, krijgen scholen lespakketten aangeboden en worden er bijvriendelijke zaadzakjes uitgedeeld. Het bijenpaleis wordt een architectonische aanwinst voor het park en een ontmoetingsplek voor iedereen die van bijen, natuur, architectuur en gezond eten houdt.

Egbert-Jan Weeber
Egbert-Jan Weeber zet zich er enthousiast voor in. 13 Andere acteurs en actrices waaronder Carice van Houten, Anna Drijver en Halina Reijn zijn in een bijenpakje gekropen om aandacht te vragen voor de bij.DichtBIJ
Waarom geen bijen op het dak, maar in het park: zo dicht bij ons leren we ze beter kennen en gaan we weer van ze houden. De imker en de bijen kun je van dichtbij bekijken. Je ziet oa dat ze communiceren met dansjes. Je ziet hoe ze zwaar beladen met stuifmeel de kast binnen zweven. Je leert wat wel en niet goed voor ze is. De gemeente ook. Die zal anders gaan zaaien, maaien en spuiten. Daarbij zorgt de imker zo goed voor de bijen dat ze zich allemaal als koningin behandeld voelen.

Happening
Het bijenpaleis wordt gekocht door de crowd en geschonken aan stichting I Love Beeing, een bijzonder enthousiaste club jonge mensen (waaronder bekende acteurs en actrices) die allerlei leuke acties en activiteiten organiseren om de bijen te versterken. I Love Beeing zal alle crowdfunders uitnodigen op de opening van het bijenpaleis in het Westerpark.

BEEing Green is een initiatief van het ecologisch architectenbureau ORGA architect en wordt gerealiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten, Universiteit Wageningen, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, Lokaal Hout en I Love Beeing.

BIJdragen
Wil je ook BIJdragen? Kijk voor donaties en gadgets op OnePlanetCrowd.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 26 juni 2013


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio