De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Einde van de Wereld bestaat 30 jaar

1984-2014: 30 jaar Einde van de Wereld (Foto: Claud Biemans)
1 / 2
zoom out

AMSTERDAM - "In mei 1984 werd aan de Sumatrakade een pand gekraakt: het Einde van de Wereld. Het gebouw beschikte over een groots schaftlokaal met prachtige muurschilderingen en lange tafels met rottige stoeltjes. Met behulp van een klein gasfornuis organiseerde Alice in de herfst van 1984 een maaltijd, Boerenkool tegen de vereenzaming! Alle krakers uit de stad en alle bootbewoners werden opgetrommeld via de tamtam en het concept vlees, vega en toet op de woensdagavond bleek een succesvol blijvertje!"Eind deze maand is het zover: het restaurant Einde van de Wereld bestaat 30 jaar.
Bovenstaand citaat komt uit het boek dat op 29 oktober verschijnt en dat de kleurrijke geschiedenis schetst van het Einde van de Wereld, als kraakpand en vervolgens op het schip aan de Javakade.Toen de meeste bedrijven in Oostelijk Havengebied in de jaren tachtig naar de nieuwe havens in West, kwamen veel panden leeg te staan. Ze werden opnieuw bevolkt door krakers, waaronder veel kunstenaars en zo ontstond een klein dorp in de stad, met eigen voorzieningen als een winkel, een koffiehuis en het restaurant Einde van de Wereld.

In de beginjaren trok het restaurant elke woensdag en vrijdag tot wel 160 eters, vergezeld door hun kleine kinderen en grote zwarte honden. De bediening was vaak feestelijk aangekleed, of reed rond op rolschaatsen. De naam Einde van de Wereld werd zo bekend dat zelfs vele toeristen een kijkje en een hapje kwamen nemen in het toen best 'unheimische' oude havengebied.Het Einde van de Wereld ontwikkelde zich als ontmoetingsplaats voor de buurt, een functie die ook van waarde was toen de buurt werd volgebouwd met woningen. Het pand van het Einde van de Wereld aan de Sumatrakade kon niet behouden blijven, maar de organisatie kreeg het voor elkaar om te verhuizen naar een schip aan de Javakade, dat met eigen handen werd omgetoverd tot een nieuw restaurant. Ook alle vergunningen werden geregeld. De formule bleef ongewijzigd: al het werk gebeurt door vrijwilligers en het buurtrestaurant is nog steeds op woensdag en vrijdag open voor iedereen die zin heeft om te komen. Zeer vaak is er live muziek en elke tweede woensdag van de maand is er een dichtersavond.Op woensdag 29 oktober vanaf 20.15 uur is er een feestelijk programma voor de viering van de dertigste verjaardag van het Einde van de Wereld, met dichters, muziek, een expositie en de presentatie van het boek:1984-2014,30 jaar Einde van de Wereld.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 28 oktober 2014


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio