De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Ken uw Stad: Majellakerk

(Foto: ARKAM Amsterdam)
1 / 2
zoom out

AMSTERDAM - De rubriek Ken uw Stad brengt deze week een bezoek aan de Indische Buurt, aan de prachtige Majellakerk.

Sinds kort is de Majellakerk in de Indische buurt het nieuwe onderkomen van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Speciaal voor hen is het gebouw prachtig gerenoveerd. Reden genoeg om er de eerste editie van Ken Uw Stad van 2013 aan te wijden.


Bijzantijns
In de Indische buurt, op het Obiplein, werd de Gerardus Majellakerk in 1925 geopend. Het was destijds het middelpunt van een katholiek complex, waartoe ook woningen, een klooster en twee scholen behoorden. De architect, Jan Stuyt, ontwierp de kerk met de Bijzantijnse gebouwen die hij had bezocht, nog vers in het geheugen. Een van die kerken was bijvoorbeeld de Aya Sophia in Istanboel. De belangrijkste verwijzing naar de Byzantijnse architectuur is de grote twaalfzijdige toren, het midden van de kerk.


Problemen
De instandhouding van de kerk was meerdere malen problematisch. De Indische buurt was geen rijke buurt en de bewoners konden weinig bijdragen aan de kerk. In de jaren zestig leidde de ontkerkelijking en de stadsvernieuwing tot vergroting van dat probleem. Op 20 september 1992 werd de laatste mis gehouden. De kerk sloot en Stadsherstel liet Architectenbureau J. van Stigt het gebouw verbouwen en restaureren om het te verhuren aan o.m. het Internationaal Instituut Archief Vrouwengeschiedenis.


Renovatie en verbouwing
Dit instituut verhuisde in 2011 naar de Vijzelgracht maar een nieuwe gebruiker stond al klaar: het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Architectenbureau J. van Stigt en Zaanen Spanjers Architecten tekenden voor de verbouwing. Belangrijk hierbij was het akoestische ontwerp van de centrale orkestrepetitieruimte, uitgevoerd door Peutz, inclusief ruim 200 stoelen voor luisteraars.
Rondom de repetitieruimte kijken de directie en het ondersteunend personeel van achter nieuw geluidisolerend glas uit op het orkest. In de west'vleugel' zijn kleedruimten, dirigent- en solistenruimten en enkele oefenruimten ondergebracht. De oostvleugel is (ongewijzigd) verhuurd aan derden. Om in deze kantoren geluidoverlast nog meer te beperken staat er voor deze beglazing een enorme tweede glazen pui die tevens de achterwand voor het orkest is.

Het architectenbureau J. van Stigt besluit hun webverhaal over de Gerardus Majellakerk met de uitspraak: ´Net als in de vorige verbouwing krijgt de Gerardus Majellakerk weer een (semi)publieke functie en een verdiend derde leven! Niets zo flexibel als een monument.´

(Tekst: ARCAM, foto buitenkant: Jan de Wit)


Plaats je eigen woonnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio