kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Ken uw Stad: Majellakerk

(Foto: ARKAM Amsterdam)
1 / 2
zoom out

AMSTERDAM - De rubriek Ken uw Stad brengt deze week een bezoek aan de Indische Buurt, aan de prachtige Majellakerk.

Sinds kort is de Majellakerk in de Indische buurt het nieuwe onderkomen van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Speciaal voor hen is het gebouw prachtig gerenoveerd. Reden genoeg om er de eerste editie van Ken Uw Stad van 2013 aan te wijden.


Bijzantijns
In de Indische buurt, op het Obiplein, werd de Gerardus Majellakerk in 1925 geopend. Het was destijds het middelpunt van een katholiek complex, waartoe ook woningen, een klooster en twee scholen behoorden. De architect, Jan Stuyt, ontwierp de kerk met de Bijzantijnse gebouwen die hij had bezocht, nog vers in het geheugen. Een van die kerken was bijvoorbeeld de Aya Sophia in Istanboel. De belangrijkste verwijzing naar de Byzantijnse architectuur is de grote twaalfzijdige toren, het midden van de kerk.


Problemen
De instandhouding van de kerk was meerdere malen problematisch. De Indische buurt was geen rijke buurt en de bewoners konden weinig bijdragen aan de kerk. In de jaren zestig leidde de ontkerkelijking en de stadsvernieuwing tot vergroting van dat probleem. Op 20 september 1992 werd de laatste mis gehouden. De kerk sloot en Stadsherstel liet Architectenbureau J. van Stigt het gebouw verbouwen en restaureren om het te verhuren aan o.m. het Internationaal Instituut Archief Vrouwengeschiedenis.


Renovatie en verbouwing
Dit instituut verhuisde in 2011 naar de Vijzelgracht maar een nieuwe gebruiker stond al klaar: het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Architectenbureau J. van Stigt en Zaanen Spanjers Architecten tekenden voor de verbouwing. Belangrijk hierbij was het akoestische ontwerp van de centrale orkestrepetitieruimte, uitgevoerd door Peutz, inclusief ruim 200 stoelen voor luisteraars.
Rondom de repetitieruimte kijken de directie en het ondersteunend personeel van achter nieuw geluidisolerend glas uit op het orkest. In de west'vleugel' zijn kleedruimten, dirigent- en solistenruimten en enkele oefenruimten ondergebracht. De oostvleugel is (ongewijzigd) verhuurd aan derden. Om in deze kantoren geluidoverlast nog meer te beperken staat er voor deze beglazing een enorme tweede glazen pui die tevens de achterwand voor het orkest is.

Het architectenbureau J. van Stigt besluit hun webverhaal over de Gerardus Majellakerk met de uitspraak: ´Net als in de vorige verbouwing krijgt de Gerardus Majellakerk weer een (semi)publieke functie en een verdiend derde leven! Niets zo flexibel als een monument.´

(Tekst: ARCAM, foto buitenkant: Jan de Wit)


1 REACTIE TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats je eigen woonnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio