De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

PvdA Noord wil een andere aanpak voor de Van der Pekbuurt

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

AMSTERDAM - De PvdA-fractie is niet gelukkig met de wijze waarop de renovatieplannen van woningcorporatie Ymere voor de Van der Pekbuurt tot stand zijn gekomen.

Wij (PvdA, red.) vinden het noodzakelijk, dat Ymere en het stadsdeelbestuur het debat aangaan met bewoners , maatschappelijke organisaties en de deelraad over de toekomst van de buurt. Eerst gezamenlijk de uitgangspunten bepalen, dan pas plannen maken stellen wij voor. Het gaat hierbij om volkshuisvesting , stedelijke ontwikkeling en Erfgoed.

Vanzelfsprekend zijn de huidige bewoners van de Van der Pekbuurt de mensen waarvoor Ymere en het stadsdeel zich inspannen, maar Noord en de buurt staan niet stil. Bij de planvorming is het daarom belangrijk te kijken naar de huidige situatie en de toekomst.

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de woningen en de leefbaarheid in buurt? Hoe zien wij Noord en de Van der Pekbuurt over 20 jaar en wat voor type woningen zijn er nu en in de toekomst nodig? Ymere moet deze vragen niet alleen beantwoorden, ook bewoners, organisaties en politiek moeten hierover mee kunnen praten.

Daarnaast moet het stadsdeelbestuur Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) om advies vragen. De Van der Pekbuurt is een door het Rijk geselecteerd dorps- en stadsgezicht. Hoewel de formele aanwijzing nog niet heeft plaatsgevonden, is het raadzaam de buurt wel als zodanig te beschouwen. Dit betekent dat BMA vanuit het oogpunt van erfgoed gaat adviseren over de renovatie- en sloopplannen.

De PvdA-fractie heeft niet de intentie een kaasstolp over de Van der Pekbuurt te zetten, maar sloop van woningen is een onomkeerbaar proces. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Cuypersgenootschap vragen ons terecht oog te hebben voor de cultuurhistorische waarden van de Van der Pekbuurt en daar zorgvuldig mee om te gaan. 

Hoe denken andere actieve partijen in Amsterdam-Noord hierover? Dichtbij is benieuwd!

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 11 april 2012


Plaats je eigen zakelijk nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio