De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Actiegroep roept op tot gezond verstand bij psychiatrisch congres

Toename van gebruik van psychofarmaca onder jongeren (Foto: Rietje Klein)
1 / 2
zoom out
AMSTERDAM - Woensdagochtend 13 juli a.s. houden vrijwilligers van het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM) een demonstratieve actie bij de start van het psychiatrische “Bipolar” -congres bij de VU aan de Boelelaan in Amsterdam. Zij protesteren tegen de vrijwel volledige fixatie op medicatie als therapie bij mentale stoornissen.

De vrijwilligers waarschuwen tegen de Big Pharma/psychiatrie connectie en vragen om meer aandacht voor alternatieve behandeling. Zij delen informatie uit over de gevaarlijke bijwerkingen van psychiatrische medicijnen. Medicatie is de standaard behandeling in psychiatrische inrichtingen. Er is over psychiatrie en de GGZ de laatste jaren veel te doen. Initiatieven van zich verantwoordelijk voelende burgers, psychiatrie-slachtoffers, kritische deskundigen en volksvertegenwoordigers om de enorme groei van het gebruik van psychiatrische medicijnen in te dammen, hebben nauwelijks invloed gehad op de medicinale behandeling, want het gebruik van psychiatrische medicatie stijgt al decennia lang. (zie grafiek in bijlage)


Stichting NCRM, opgericht door Scientology samen met hoogleraar psychiatrie dr. Thomas Szasz, ontvangt van tijd tot tijd berichten van mensen die onterecht gedwongen opgesloten zitten en behandeld worden in psychiatrische inrichtingen. Bij gedwongen behandeling kan medicatie via een “rechterlijke machtiging” opgedrongen worden. Bij dit soort dwang wordt aan basis-mensenrechten voorbijgegaan, indien bijvoorbeeld een antipsychoticum onder dwang wordt ingespoten. Zo’n antipsychoticum is een controversieel, giftig middel met gevaarlijke bijwerkingen dat op dubieuze gronden wordt toegepast.


Een van de trieste aspecten in dit verband is dat onder verplegend personeel nogal eens weerstand is tegen dit soort gebruiken, maar dat zij er weinig aan kunnen doen. Tijdens een gesprek met een lid van stichting NCRM schatte een gezaghebbend expert onlangs het percentage “gewetensbezwaarden” in instellingen t.a.v. medicatie en behandeling zelfs op 80%. Zelfs als hier maar de helft van zou kloppen, dan nog is de toestand beschamend te noemen.


Een vrijwilliger van de actiegroep meldt hierover: “De invloed van geld van Big Pharma op onderzoek, theorievorming en public relations zien wij als een van de hoofdoorzaken van deze schandalige toestand. Daarom overwegen wij een rechtszaak tegen top-psychiaters die carrière hebben gemaakt met dit soort quasi-wetenschappelijke ideeën over medicatie, hersenen en gedragsdefinitie. Daarnaast blijven we gewoon doorgaan met het informeren van publiek en met dit soort acties bij samenscholingen van psychiaters en farmaceuten.”


Stichting NCRM zal bijtijds aanwezig zijn bij het congres om informatie uit te delen aan de congresgangers. Voor de Nederlandstaligen onder hen is een aantal cursuspakketten beschikbaar, gebaseerd op de NCRM-dvd ‘Marketing of madness’. Zie voor meer informatie www.ncrm.nl

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 11 juli 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio