De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Zomervakantie: Digitale buurtwacht biedt uitkomst!

WhatsApp 1 (Foto: Merktroubadour)
1 / 4
zoom out
AMSTERDAM - 4 op de 10 WhatsApp buurtpreventiegroepen bewezen effectief!
Amsterdam, 6 juli 2016 – Gure types die aan de deur van de buren morrelen of dubieuze geluiden die u ’s nachts uit uw slaap houden? Ook woninginbrekers verheugen zich op de zomervakantie. Toch met een gerust gevoel op vakantie gaan? Uit onderzoek van InShared blijkt dat deelname aan een digitale buurtwacht uitermate effectief is bij het voorkomen van inbraak en vernielingen. Maar liefst 4 op de 10 WhatsApp buurtpreventiegroepen hebben hun diensten al bewezen. InShared adviseert daarom alle Amsterdammers om zich, voordat zij op vakantie gaan, aan te melden bij een WhatsApp buurtpreventiegroep of om er zelf één aan te maken. In de provincie Noord-Holland is de term ‘digitale buurtwacht’ al breed omarmd: bijna één op de vijf inwoners (16%) is daar al lid van een dergelijke groep.

Uit het onderzoek van InShared blijkt dat meer dan de helft van alle Nederlanders (64%) graag wil bijdragen aan een veiligere buurt en ook openstaat voor deelname aan een digitale buurtpreventiegroep. De provincies Gelderland (22%), Limburg (22%) en Friesland (18%) zijn koplopers als het gaat om deelname aan WhatsApp buurtpreventiegroepen en maken daar veelvuldig, en met succes, gebruik van. 

Robbert Slim van het schadeteam van InShared noemt digitale buurtpreventie een goed initiatief:‘‘Wij zijn groot voorstander van het idee dat mensen elkaar helpen bij het voorkomen van schade en een digitale buurtwacht is daar een mooi voorbeeld van. Ook heeft onze klant daar financieel baat bij; hoe minder schade er wordt geleden, hoe groter de kans is dat onze verzekerden geld retour krijgen.” 

Veiliger gevoel
Meer dan de helft van de Nederlanders (56%) geeft aan zich veiliger te voelen wanneer een digitale buurtpreventiegroep in de buurt actief is. Met name ouderen (64%) geven aan daar behoefte aan te hebben en ook meer dan de helft van alle Nederlandse vrouwen zegt dat een digitale buurtwacht in hun buurt meer dan welkom is (60%). Een deelnemer aan het onderzoek van InShared zegt terecht dat omwonenden na de komst van een digitale buurtpreventie beter zijn gaan opletten en dat er eerder actie wordt ondernomen. Een ander vertelt dat door de komst van WhatsApp buurtpreventie buren zich meer betrokken voelen bij de buurt waarin zij wonen. Meer ervaringen van buurtbewoners die lid zijn van een WhatsApp buurtpreventiegroep zijn eveneens door InShared onderzocht. 

Werking digitale buurtwacht
Tijdens de zomervakantie zoeken veel Nederlanders de zon op. Dit betekent dat huizen leeg staan en straten onbewoond lijken: een snoepwinkel voor woninginbrekers. Via WhatsApp geven buren onveilige situaties aan elkaar door en zo vormen ze een extra paar ogen en oren voor de politie. Als een buurtbewoner een verdachte situatie signaleert, wordt de buurt met een bericht op de hoogte gesteld. Buren kunnen er samen voor kiezen om de verdachte persoon aan te spreken of, bij ernstige gevallen, de politie in te schakelen. Om de buurt ook in de vakantieperiode veilig te houden, adviseert InShared alle Nederlanders om voorafgaand aan hun vakantie aan een WhatsApp buurpreventiegroep deel te nemen of zelf een WhatsApp groep voor de buurt aan te maken. Ook zijn er Facebookgroepen en apps, zoals Veiligebuurt en Nextdoor, beschikbaar die bijdragen aan een veiligere leefomgeving. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 06 juli 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio