De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Wethouder van Pinxteren gaat voorbij Bewoners met Opheffen Parkeerplekken!

wapen amsterdam (Foto: A(msterdam) nieuws)
1 / 1
zoom out
AMSTERDAM - Hoe legaal is het besluit van wethouder van Pinxteren in stadsdeel Centrum bij het opheffen van parkeerplaatsen in de Weteringbuurt alszijnde een bevoegdheid van het stadsdeel zelf?
Weken geleden hebben wij hier over bericht; "Plots" waren er diverse parkeerplekken weg in de Weteringbuurt en de bewoners wisten van niets…

Kan dat en mag dat; meer dan 150 bewoners in een piepklein buurtje reageerden na oproep van de Verkeersgroepen Amsterdam en Verkeersgroep Wetering dat zij van neits wisten en tegen waren. Zelfs mensen die geen autobezitter zijn en/of geen parkeervergunning hebben of nodig hebben steunden hen.

Op 10 juni werd het bekeken en op 27 juni 2016 kwam de bespreking in het stadsdeel vant de wethouder en haar secondanten. Vandaag op 5 juli kregen slechts de buurtbewoners die regeerden een antwoord, Het komt er op neer dat er niets teruggedraaid gaat worden en dat de wethouder meent dat zonder overleg met buurtbewoners er selectief parkeerplaatsen kunnen worden opgeheven. Is dat waar; is dat de macht van de regerende partijen in een deelraad? En men wil het gebruiken als fietsparkeerplaats, daar is te weinig ruimte voor!

De reacties van de Verkeersgroepen Amsterdam en de Verkeersgroep Weteringbuurt zijn duidelijk: "De wethouder gaat voorbij aan alle afspraken die er ooit gemaakt zijn met de buurt, eerst parkeren in garages en dan opheffen. Het kan niet zijn dat op een vergadering iemand zegt 'hef wat parkeerplaatsen op' en wij allen niet weten dat er een besluit wordt genomen en dat dan zomaar parkeerplaatsen worden opgeheven. Als dat klopt kunnen wij op de volgende vergadering vragen om nieuwe parkeerplaatsen op straat en dan kan, meeste stemmen gelden, er gelijk parkeerplekken terugveroverd worden. Goed uitgebalanceerd, net als deze eerdere plekken voor fietsen netjes uitgebalanceerd zouden zijn opgeheven. Wij hebben deze wethouder nooit van verkeerd omgaan met situaties betigd, maar nu is het een stap te ver. Er is geen besluit met inspraak geweest en toch heeft de wethouder dit door laten zetten. er is geen buurtreferendum geweest, maar een enquête en dat betekent dat uit meerdere buurtdelen mensen mee mochten denken of ze meer of minder parkeerplaatsen willen. Of meer fietsparkeerplekken. Daarnaast is er een parkeervergunningebeleid. Hoe verhoudt het zich dat met het zelfde aantal parkeervergunningen er minder parkeerplekken komen? Is dat juridisch correct? " De leden van de Verkeersgroep Weteringbuurt vinden dat de portefeuillehouder heel raar heeft gedaan en doet. Er wordt nu uitgezocht hoe er formeel bezwaar aangetekend kan worden tegen de willekeur en de regeligheid van de wethouder. En op de volgende vergadering met de buurt staat een extra agendapunt; "Bewoners willen een aantal parkeerplekken om hun auto te parkeren erbij".

-wordt vervolgd

de tekst van de mail die wethouder van pinxteren van stadsdeel centrum liet uitgaan vandaag:
"Begin juni heeft u ons gemaild over de recente opheffing van vier autoparkeerplekken in de Weteringbuurt.Hierbij laat ik u weten dat wij de huidige parkeersituatie in stand zullen houden. Ik zal dit in deze mail verder toelichten. We hebben ervoor gekozen om één antwoord te mailen aan iedereen die ons over dit onderwerp heeft benaderd. Ik hoop dat u hiervoor begrip heeft.
 
Het stadsdeel volgt de stedelijke Uitvoeringsagenda mobiliteit waarin maatregelen zijn opgenomen om voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer meer ruimte te geven.Een van die maatregelen betreft het selectief opheffen van parkeerplekken om een aantrekkelijke openbare ruimte te creëren.Veel mensen die ons de afgelopen periode hebben benaderd, zijn blij met deze keuze.
 
Tegelijkertijd gaven veel anderen aan langer te moeten zoeken naar een parkeerplaats, of gewoonweg tegen het verder opheffen van autoparkeerplaatsen te zijn. Ik kan mij goed voorstellen dat zij teleurgesteld zijn over ons besluit. Het stadsdeel is echter bevoegd tot het opheffen van autoparkeerplekken en heeft daarbij belangen vooraf zorgvuldig afgewogen. Ons is wel duidelijk geworden dat wij het proces bij opheffen van parkeerplekken kunnen verbeteren. Een veel genoemde klacht is dat de beslissing niet voldoende bekend is gemaakt. Wij zullen ons daarom inspannen om in de toekomst vooraf beter te communiceren.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws uit stadsdeel Centrum of uw buurt? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief of via Facebook Stadsdeel Centrum, Facebook Stadsdeel Centrum Zuid of Twitter 020centrum.
 
Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u naar aanleiding van deze mail toch nog vragen hebben, mail dan naar Matthijs Scheffer, matthijs.scheffer@amsterdam.nl onder vermelding van Autoparkeerplekken Weteringbuurt." 

Met vriendelijke groet,
Jeanine van Pinxteren
Portefeuillehouder stadsdeel Centrum


Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 05 juli 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio