kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Cavia opvang momenteel vol

José van der Geest is op zoek naar een timmerman die een tweede 'flat' voor de cavia's en konijnen wil maken. (Foto: Frederique Durlacher)
1 / 1
zoom out

HILLEGOM - De kinderen kijken er niet meer naar om of iemand in het gezin blijkt allergisch. Het zijn twee veel gehoorde redenen waarom mensen afstand doen van hun cavia of konijn. De 'verstoten' dieren kunnen dan terecht in de cavia opvang, gevestigd aan de Oude Weerlaan, op het terrein van Van der Geest. Zeker nu, tijdens de zomervakantie, zit de opvang overvol.

In 2005 is José van der Geest gestart met het opvangen van cavia's en sinds kort werkt ze ook samen met konijnenopvang Het Hazenbos in Oegstgeest, waardoor naast cavia's ook konijnen opgevangen kunnen worden. Echter, de ruimte in Hillegom is beperkt en de opvang zit, met 25 konijnen en 15 cavia's, zo goed als vol. Tijdens de vakantieperioden is te merken dat mensen sneller en makkelijker afstand doen van hun huisdier. Het wordt vaak eerder al overwogen, maar zodra de vakantie zich aankondigt wordt de knoop doorgehakt en afstand van het dier gedaan.

De aanschaf van een cavia of konijn is vaak impulsief en gaat vaak gepaard met slechte voorlichting van de verkoper. Ouders kopen het dier voor hun kind, die de verantwoording over het dier niet kan nemen, waardoor het dier veelal in de weg komt te staan, niet leuk meer is en dan maar weg moet. Een konijn is in een dierenwinkel nog klein en schattig, maar wordt al snel groot. Konijnen zijn groepsdieren en houden er niet van om alleen te leven, een koppel is te allen tijden aan te raden. Helaas gaat dit vaak verkeerd, doordat de verkeerde koppels worden samengevoegd. Een goed koppel is een voedster (vrouwtje) en een gecastreerd rammetje (mannetje). In winkels worden nog wel eens twee voedsters als koppel verkocht, maar door de hormonen die zich op latere leeftijd uiten, ontaardt dit meestal in vechten. Ook blijkt de ene voedster vaak toch een rammetje te zijn, waardoor (ongewenste) nestjes ontstaan.

Naast dieren die uit vrije wil worden weggedaan, komen er via de dierenbescherming ook gedumpte cavia's en konijnen terecht in de opvang. Nog niet zo lang geleden is er in Vogelenzang een doos met zes konijnen, voedsters en rammen bij elkaar, gevonden, maar soms worden er ook bij het vuilnis gedumpte cavia's en konijnen aangetroffen. Soms zijn de dieren er zo slecht aan toe dat laten inslapen nog de enige uitweg is.

Voor het afstand doen van een cavia of konijn vraagt de opvang een vrijwillige bijdrage, maar sowieso altijd met het hok van het dier erbij. De opvang is afhankelijk van vrijwilligers en sponsoring, maar maakt hoge kosten. Zo moeten de dieren bijvoorbeeld gecastreerd worden en daarnaast brengen verzorging en dierenarts hoge kosten met zich mee. Door de verkoop van de hokken en kooien, naast de bijdrage voor een dier wat herplaatst wordt, komt er wel wat geld binnen, maar dat weegt niet op tegen de hoge onkosten.

Cavia Opvang Hillegom is op zoek naar een timmerman die wil helpen met het bouwen van een tweede 'flat' voor de cavia's en konijnen. Een flat is voor de verzorgers veel gebruiksvriendelijker, maar ook voor de dieren, aangezien alle hokken aan elkaar verbonden zijn en deze naar de maat van het dier aan te passen zijn en koppels makkelijker samengevoegd kunnen worden. Ook mensen die willen helpen bij het verzorgen van de dieren zijn welkom. Voor meer informatie over de opvang: www.caviaopvanghillegom.nl.


3 REACTIES
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio