De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Slangenpand Spuistraat blijft creatieve broedplaats

(Foto: groenlinks amsterdam centrum)
1 / 1
zoom out

AMSTERDAM - Na jaren gesteggel en speculatie is er een doorbraak over de zogenaamde Tabakspanden in de Spuistraat. Het Slangenpand moet uiteindelijk de permanente plek worden van de kunstenaars. Als de Key en de kunstenaars niet uit een verkoopconstructie komen, moet stadsdeel Centrum het pand van de deelraad desnoods kopen van de coöperatie, om te zorgen dat er uiteindelijk broedplaatsen blijven. Het pand Langgewagt blijft in handen van de Key, om als koopwoningen ontwikkeld te worden.

Dit artikel is geplaatst door GroenLinks Amsterdam Centrum. Deze politieke partij schrijft mee op dichtbij. Wil jij dat ook? Hier lees je hoe het werkt.

Na een slepend conflict tussen de Key en de kunstenaars over de precieze invulling van de voormalige kraakpanden, waarbij de Deelraad Centrum al maanden van mening was dat de plannen van de Key (voornamelijk koopwoningen, geen woonruimte voor de kunstenaars, beperkte atelierruimte) geen recht deden aan de afspraken met, en de doelstellingen van, het stadsdeel, lijkt er nu een oplossing.

Gisteravond steunde de deelraad Centrum een voorstel van GroenLinks en de PvdA om het beroemde Slangenpand te behouden als creatieve hotspot, zodat kunstenaars daar kunnen blijven werken en wonen. Het pand Langgewagt blijft in handen van de Key, om als koopwoningen ontwikkeld te worden.

Als de Key niet uit een verkoopconstructie komt die leidt tot het behoud van broedplaatsen, is de raad bereid het pand desnoods te kopen van de coöperatie, om het daarna door te verkopen aan een stichting die dit soort panden graag ontwikkelt.

Woordvoerder Fred Kramer: “Wat de Key voorstelde deed echt geen recht aan het doel. Het was geen culturele broedplaats met betaalbare woon-werkruimten, maar voornamelijk met koopwoningen, wat ateliers en een verstopte kunstruimte. Dat stond echt te ver af van wat we bedoeld hebben. Gelukkig komt het oorspronkelijke ideaal vandaag weer een stap dichterbij. Ik denk dat we hier wel uit moeten kunnen komen met de Key.”

Samen met andere partijen in de raad heeft GroenLinks maandenlang aangedrongen op structureel overleg tussen de kunstenaars en de Key, om toch nog tot een plan te komen wat recht deed aan het doel van een culturele broedplaats, maar ook rekening hield met de hoge renovatiekosten die de Key, -in veranderde economische tijden- op moet brengen. Doordat aankoop van het Slangenpand ten behoeve van een culturele hotspot nu mogelijk lijkt te worden, met de bereidheid van het Stadsdeel om het pand desnoods te kopen, lijkt die oplossing nu in zicht.

In het kader van het Project 1012 worden de ontwikkelingen ten aanzien van het Slangenpand ook vanuit de Gemeenteraad op de voet gevolgd. GroenLinks-fractievoorzitter Marieke van Doorninck: “De Tabakspanden zijn door de gemeente aangewezen als sleutelproject 1012, juist om ze als broedplaats te behouden. Dat is belangrijk, want hier kunnen creatieve ondernemers en kunstenaars werken en exposeren met versterking van het culturele klimaat in Amsterdam als gevolg. Het zou fantastisch zijn als het Slangenpand daarvoor behouden zou kunnen blijven.”

 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 04 juli 2013


Plaats je eigen woonnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio