De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Praktijkschool Uithoorn acrobatisch geopend

Acrobatiek illustreert de geschiedenis van de school. (Foto: Bas Joosse.)

1 / 1
zoom out

UITHOORN - De Praktijkschool Uithoorn aan het Legmeerplein is al sinds september in gebruik. Afgelopen donderdag opende wethouder Ria Zijlstra officieel de elfde school van Uithoorn.

Directrice Sylvana Halkers memoreert nog even hoe het allemaal begon. Het plannen maken duurde lang, het gebouw zelf stond er binnen zeven maanden. De prominente bakstenen pilaren in de hal symboliseren volgens Halkers bomen. Leerlingen zijn ook een soort bomen, zegt ze. ,,Bomen groeien, leerlingen doen dat ook. En zowel leerlingen als bomen lijken op elkaar, maar zijn allemaal verschillend."

De praktijkschool is een middelbare school waar 160 leerlingen les krijgen. Zij leren er in hun eigen tempo heel praktijkgericht werken. Bij het vak koken leren de leerlingen wat er allemaal in water gekookt kan worden, bij 'groen' onderhouden ze zelf de schooltuin. Het doel van de praktijkschool is om de leerlingen na vier jaar een zo goed mogelijke kans te geven op de 'reguliere' arbeidsmarkt.

Namens het bestuur komt Sophie de Boer aan het woord. Een autoritje van Hoofddorp naar Uithoorn duurt zestien minuten. ,,Maar als je een school wilt verplaatsen over die afstand ben je jaren bezig." Het resultaat is iets om trots op te zijn. ,,We wilden geborgenheid en transparantie in het nieuwe gebouw hebben. Dat lijkt tegenstrijdig", zegt De Boer. Maar het is wel gelukt, de ronde hal straalt geborgenheid uit en overal in het gebouw valt licht naar binnen. Verantwoordelijk wethouder Zijlstra noemt de praktijkschool een aanwinst voor Uithoorn, bijna alle soorten onderwijs kunnen nu binnen de gemeente worden aangeboden.

Als cadeautje biedt Zijlstra een cheque van ?5000,- aan die de school mag besteden aan een kunstproject samen met De Hint. ,,Het is al een prachtig gebouw, maar zo wordt het nog mooier", besluit zij.

Na alle officiële sprekers leggen acrobaten Marco en Margot nog even de geschiedenis uit.

In woord en beeld vertellen zij de geschiedenis van de school en laten ze ook 'zien' wat de school nu allemaal te bieden heeft. ,,Kan ik dan met al mijn vragen op jou als praktijkschool af komen stormen?" vraagt Margot aan Marco, terwijl ze op hem afstormt. ,,Ja, dan moet ik dat soort vragen op kunnen pakken," reageert Marco, die Margot opvangt en haar in een vloeiende beweging optilt, ,,En jou zodanig begeleiden dat jij je maximaal kunt ontwikkelen." Hun show, waarin zij nog veel meer van dit soort capriolen uithalen, krijgt luid applaus van alle aanwezigen. Als slotstuk opent Ria Zijlstra de school.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio