De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Stemwijzer provincie online

AMSTELVEEN - De NoordHollandse Stemwijzer voor de provinciale verkiezingen van 7 maart is sinds vorige week online. Met de stemwijzer kunnen de inwoners van NoordHolland via internet op een eenvoudige manier vaststellen welke partij het meest met hun opvattingen overeenkomt.

AMSTELVEEN - De Noord-Hollandse Stemwijzer voor de provinciale verkiezingen van 7 maart is sinds vorige week online. Met de stemwijzer kunnen de inwoners van Noord-Holland via internet op een eenvoudige manier vaststellen welke partij het meest met hun opvattingen overeenkomt.

De stemwijzer is hier te vinden.

De stemwijzer bestaat uit 30 stellingen over belangrijke onderwerpen waar de provincie iets over te zeggen heeft. Mag Schiphol bijvoorbeeld groeien? Moet er een nieuwe zeesluis bij IJmuiden komen? Mogen er in leegstaande boerderijen ook bedrijven komen die niets met landbouw te maken hebben? En moet de provincie stoppen met het doden van muskusratten? Alle deelnemende politieke partijen (10 in Noord-Holland) hebben aangegeven wat hun standpunten ten opzichte van die stellingen zijn. Wie de stemwijzer doet, wordt gevraagd om ook een mening te geven over de dertig onderwerpen. Aan de hand daarvan volgt een uitslag, waaruit duidelijk wordt welke partijen dichtbij, of juist ver van de betreffende kiezer afstaan. Ideaal voor de zwevende kiezer of voor wie geen tijd heeft om alle partijprogramma's uitvoerig door te lezen!
De Stemwijzer is opgesteld door het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (die ook de Stemwijzer voor de landelijke verkiezingen maakt) in opdracht van de provincie Noord-Holland. Alle tien partijen die in Noord-Holland deelnemen aan de verkiezingen, hebben meegewerkt aan deze Stemwijzer. Noord-Hollanders kunnen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart kiezen uit tien politieke partijen: PvdA; VVD; CDA; GroenLinks; SP; D66; ChristenUnie-SGP; Ouderenpartij NH/VSP; Noord-Holland Anders / De Groenen en de Partij voor de Dieren.

 Naast de stemwijzer kunnen kiezers ook op www.noord-holland.nl voor onder andere de partijprogramma's en een programmavergelijking. Inwoners die zelf politieke ambities hebben kunnen in de huid van een lijsttrekker kruipen en de hoofdrol spelen in een internetfilmpje of hun eigen campagneposter ontwikkelen.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio