De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Joodse begraafplaats omgevormd tot stadspark

1 / 1
zoom out

ALPHEN AAN DEN RIJN - De voormalige Joodse begraafplaats aan de Aarkade is de afgelopen tijd veranderd van een verborgen en voor velen onbekende plek in een stadspark, waar het verleden weer zichtbaar is en waar tegelijkertijd een plek is gecreëerd om tot rust te komen.

Hiermee komt een voorlopig einde aan een roerige geschiedenis. De begraafplaats werd na 150 jaar dienst in de jaren 60 geruimd en 50 jaar later in ere hersteld. Op 18 april 2012 onthulde minister Spies een herinneringsteken dat recht doet aan wat ooit op deze plek was. De begraafplaats is het eerste vernieuwde deel van de Lage Zijde dat binnenkort grootschalig zal veranderen.

Speciale lezing over de begraafplaats
Dinsdag 25 september om 20.00 uur is er een lezing over deze Joodse begraafplaats in de bibliotheek aan de Thorbeckestraat. Anke Bakker en Alice Besseling hebben zich de afgelopen 15 jaar ingespannen om deze historische plek in Alphen niet alleen te behouden, maar ook in ere te herstellen. Met hun onderzoek naar de geschiedenis van de begraafplaats en het bijbehorende washuisje aan de Aarkade ontdekten zij veel over de Joodse historie van Alphen. In hun lezing gaan ze in op het verhaal van het washuisje en de begraafplaats, maar ook op de Joodse gemeenschap in Alphen in het algemeen.


Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio