kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column: Potjes met ontslaggeld

1 / 1
zoom out

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie zich weleens in het centrum bevindt, moet de prachtige stier hebben gezien midden op de rotonde vlak bij het busstation. Het beeld van zesduizend kilo dat gecreëerd is door de kunstenaar Pieter d'Hont (1917 - 1997) en voorheen op het trottoir stond, is een stukje verhuist.

Hoewel ik van het beeld hou, heb ik er nare herinneringen aan over gehouden.

De stier werd in 1982 geplaatst en kostte F 2 ton; hij zou nu 2 ton in euro's kosten. In dat jaar werd ik gemeenteraadslid en de gemeente zat er toen belabberd bij; Burgemeester en Wethouders presenteerden plannen om ambtenaren te ontslaan. Omdat je in die tijd niet zomaar ambtenaren kon ontslaan, leverde dat de Alphense schatkist niet meer dan 20 procent op van de salariskosten, toevallig ook 200.000 gulden.

Als onervaren raadslid durfde ik het aan om te protesteren. Ik vond het schandelijk om vijf mensen op straat te duvelen en tegelijkertijd een kunstwerk van 2 ton te kopen. Maar de toenmalige wethouder vond mijn opmerkingen schandalig want, zo zei hij, 'Je mag die dingen niet met elkaar vergelijken'. De Stier wordt betaald uit een potje kunst & cultuur-geld en de ambtenaren ontvangen hun salaris uit een pot met salarisgeld. Ik bleef protesteren en merkte op dat je dit soort nonsens niet aan burgers kunt verkopen. Uiteindelijk werd dat ingezien en hoewel de aankoop van de Stier gewoon doorging, werden er geen ambtenaren ontslagen. De tekorten werden gedekt uit andere potjes (?!); plotseling konden de potjes toch door-elkaar-heen gebruikt worden.

De verplaatsing van de Stier komt op een moment waarop de financiële situatie nog veel belabberder is. Gelukkig is de nonsens van toen, over de verschillende potjes geld, voor een deel afgeschaft. Voor een deel, want inmiddels zijn er vele ambtenaren na tientallen dienstjaren de wacht aangezegd. Anderen mogen na samenvoeging met Boskoop en Rijnwoude niet meer op hun plaats terugkeren en zullen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Sommigen zijn reeds 'gevlucht' voor het naderend onheil (na ontvangst van een standaard-onheilsbrief?).

De samenleving, en dus ook en vooral de overheid (daar behoort de gemeente ook toe!) zou moeten beseffen dat het ongekend ernstig als je je baan verliest, en al helemaal in crisistijd. Dat was ernstig in 1982, toen de Stier werd aangeschaft, en dat is nóg ernstiger in 2013 nu de Stier tien meter is verschoven van trottoir naar rotonde?

Robert Jan Blom
rj.blom01@hetnet.nl


0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio