De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Amnesty Schrijfmarathon 2016 – Brieven schrijven tegen onrecht

Amnesty Schrijfmarathon 2016 (Foto: AmnestyAlmere)
1 / 1
zoom out
ALMERE - Brieven schrijven tegen onrecht. Dat doen honderdduizenden mensen op 10 december. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. En nu ook in ons eigen Almere.

Dit jaar vindt de Schrijfmarathon voor de vierde keer plaats. Vorig jaar werden er vanuit Nederland maar liefst 70 duizend handgeschreven brieven verstuurd. Dat was voor vele mensen een enorme bron van steun en hoop.

De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om
berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers. Met succes. Want gevangenen komen vrij en mensen voelen zich gesteund. De woorden van ex-gevangen mensenrechtenverdediger Moses Akatugba uit Nigeria tonen hoe belangrijk dat is: ‘Toen ik hoorde wat er allemaal voor mij is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde.

Een andere recent gedupeerde ex-gevangene, Albert Woodfox, mocht op 19 februari 2016 de gevangenis verlaten. De Amerikaan zat bijna 44 jaar lang vast, onder inhumane omstandigheden, voor een moord waarvoor het bewijs voor ontbrak dat Woodfox die pleegde. Bijna al die jaren bracht Woodfox 23 uur per dag door in een donkere isoleercel met weinig persoonlijke bezittingen en leesmateriaal. Geen enkele Amerikaanse gevangene heeft zo lang in een isoleercel doorgebracht als hij. Amnesty International heeft zich langdurig ingezet voor zijn vrijlating en tijdens de Schrijfmarathon van december 2015 schreven vrijwilligers over de hele wereld brieven om Woodfox te steunen en te pleiten voor zijn vrijlating.

Na intensieve actievoering van Amnesty, kwam Albert Woodfox dit jaar
dus vrij. Met de volgende prachtige woorden sprak hij zijn waardering uit. ‘’De brieven vanaf de andere kant van de gevangenismuur vormden een enorme bron van kracht voor mij in mijn voortdurende strijd tegen vrijheid.’

Ook dit jaar schrijven we weer voor mensen als Albert Woodfox die onze steun hard nodig hebben.

10 DECEMBER 2016 
DE NIEUWE BIBLIOTHEEK, ALMERE-STAD
VAN 12:00 TOT 17:00Doe ook mee. Schrijf mee tegen onrecht!

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 18 november 2016


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Speeltoestellen dragen bij aan levendig winkelcentrum
Er kan niet meer gestemd worden op deze stelling.
Bekijk de resultaten
Agenda