De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Innovatieve eilandjes Weerwater bestrijden waterplanten

Een Oxatur-eilandje in Wijchen. (Foto: www.oxatur.com)
1 / 1
zoom out

ALMERE - Vijf eilandjes gaan vanaf half juni de strijd aan met waterplanten in het Weerwater. De zogenaamde Oxatur-eilandjes bestrijden niet alleen de planten, maar verhogen ook direct de waterkwaliteit. De bedenker van de eilandjes, Mark Hensen, noemt het dan ook een positieve dubbelslag.

Al jaren wordt het Weerwater in het voorjaar en gedurende de zomer geteisterd door waterplanten. Watersporters en ook zwemmers hebben daar ieder jaar weer behoorlijke last van. De gemeente heeft dit jaar dus Hensen benaderd om tot een oplossing te komen. Hensen is altijd al bezig met het verbeteren van waterkwaliteit en bedacht in 2010 de Oxatur-eilandjes. ,,Die doen eigenlijk drie dingen. Het zijn eilandjes met een bepaalde grassoort. Dat gras heeft het vermogen om stikstof en fosfaten uit het water te halen. Dat zijn voedingsstoffen voor de waterplanten die in het Weerwater zitten. Als die voedingsstoffen weggehaald worden, zullen de waterplanten dus minder of helemaal niet meer kunnen groeien."
 
Grote resultaten
Verder hebben de Oxatur-eilandjes de eigenschap om het water te 'herbeluchten' (te voorzien van extra zuurstof waardoor de kwaliteit toeneemt, red.) en halen ze andere verontreiniging weg. ,,Het eerste jaar zie je misschien niet direct effect. Ik kan ook zeker geen gouden bergen beloven. De natuur is overal anders en soms grillig. Vanaf juni gaan de eerste eilandjes het water in en dan is het een kwestie van 'meten is weten'. Overigens hebben de Oxatur-eilandjes zich al bewezen in onder andere Amsterdam en Wijchen. Met weinig middelen kun je soms grote resultaten boeken."

Vertrouwen
Hensen heeft er alle vertrouwen in dat de eilandjes ook in het Weerwater hun effect gaan hebben. Zijn enthousiasme spat ervan af. ,,Ik vind niks leukers dan dit soort innovatieve dingen bedenken. Daarom vind ik het ook zo mooi dat de gemeente openstaat voor dit project."

Overigens is het ook nog eens zo dat de eilandjes zichzelf op den duur weer terugverdienen. Het gras krijgt namelijk wortels van soms wel twee meter waaruit olie kan worden gehaald. Die olie kan onder andere worden gebruikt voor de cosmetica-industrie.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 06 juni 2016


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Speeltoestellen dragen bij aan levendig winkelcentrum
Er kan niet meer gestemd worden op deze stelling.
Bekijk de resultaten
Agenda