De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Motie Hengstman rond windmolens redt het niet

Hengstman, links, en wethouder Herrema, rechts, in debat. (Foto: Almere dichtbij)
1 / 2
zoom out

ALMERE - De gemeenteraad gaat er niet over en dat is juist waar VVD’er Rutger Hengstman zo van baalt. Het gaat om de windmolens die in de bocht langs de A27 komen te staan en door de provincie en het Rijk daar worden geplaatst.

Hengstman riep donderdag tijdens de politieke markt op om het hele proces dan maar te laten stoppen, iets dat ook niet kan, maar ook om de handelswijze van verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema te betreuren. De motie van Hengstman werd met ruime meerderheid, 23-14, verworpen.
De motie die Hengstman aan het einde van het debat uit zijn stapel papieren naar boven trok had hij blijkbaar al klaar en dus was het debat daarvoor eigenlijk een formaliteit. De motie zorgde wel voor opschudding in de gemeenteraadszaal en was interessanter dan het redelijk voorgekookte debat. De VVD zit immers met de PvdA in het college van burgemeester en wethouders en de motie van Hengstman sprak duidelijke taal. ,,Ik vind dat we op het verkeerde been zijn gezet, niet zijn geïnformeerd en daarbij vind ik het heel vreemd dat we niet over onze eigen grond gaan. We hebben blijkbaar onze bevoegdheid weggeven”, somde Hengstman zijn lichte frustraties op. Daarmee zette hij de boel wel op scherp en moest er enkele keren geschorst worden voor de motie in stemming kon worden gebracht.

Voordeel
Herrema liet weten dat de gemeenteraad inderdaad niet op de hoogte was gebracht en dat hij dat erg spijtig vindt, maar dat de oorzaak daarvan ligt in de overdracht van zijn voorganger, Henk Mulder, naar hem. ,,Het is blijkbaar blijven liggen”, zei Herrema. ,,Maar dat de molens nu daar komen levert ook voordeel op. Zo kunnen we er een aandeel in nemen, maar belangrijker is misschien nog wel dat we door ze nu hier neer te zetten en niet elders die grond daar kunnen verkopen. Dat scheelt tientallen miljoenen.”
Hengstman had dus volgens de wethouder gelijk als het ging om de informatievoorziening. Maar de gevolgen werden, een soort motie van treurnis, dus niet door een meerderheid van de raad gedragen en zo bleek maar weer dat gelijk hebben en gelijk krijgen in de Almeerse politiek soms mijlenver uit elkaar liggen.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 27 mei 2016


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Speeltoestellen dragen bij aan levendig winkelcentrum
Er kan niet meer gestemd worden op deze stelling.
Bekijk de resultaten
Agenda