De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Overdekte volkstuinen in Buiten

Initiatiefnemer Ron van Zwet verwacht een mengelmoes van Almeerders die van een 'ONZE-volkstuin' gebruik gaan maken. (Foto: Friedländer)

1 / 1
zoom out

ALMERE - Het hele jaar door lekker genieten van je eigen bijzonder smaakvolle en biologisch geteelde groenten? Dat kan vanaf nu in Almere. Want deze maand is het unieke concept 'ONZE Volkstuinen onder glas' gestart.

Een deel van de moderne kas aan de Linaeusweg 20A in Almere Buiten is ingedeeld in blokken van 42 vierkante meter. Dat is de oppervlakte van één van de 130 volkstuinen die door inwoners van Almere gebruikt kunnen worden.

Nagenoeg het hele jaar door is de kas vorstvrij. Daardoor zijn de tuinen ook geschikt voor mediterrane en exotische groenten zoals meloen, rammenas, aubergine en tomaat telen. Alles wat een volkstuinder meer teelt dan dat hij zelf kan gebruiken, mag hij op zaterdag in de ONZE streekwinkel verkopen. Zaterdag 31 maart tijdens de open dag 'Kom in de Kas' zal de ONZE volkstuin open zijn voor publiek.

Dicht bij

consument

'Mijn hele leven al werk ik in de tuinbouw omdat ik het een prachtig vak vind. Samen met mijn broer teel ik rozen in Almere. Waarom ik met ONZE ben begonnen? Gewoon een prachtig initiatief voor alle Almeerders. Met ONZE staan we lekker dicht bij de consument. En het is gewoon heel leuk om mensen te helpen hun eigen groenten en bloemen te telen', vertelt Ron van Zwet die samen met zijn broer Marc en collega Joop van der Wurff de geestelijke vader van het concept is.

Het grote voordeel ten opzichte van een 'gewone' volkstuin is volgens Van Zwet dat op een 'ONZE-tuin' het hele jaar door geteeld en geoogst kan worden. De gewassen bevriezen dus nooit. En in één seizoen kun je verschillende groenten en bloemen na elkaar telen. Op die manier maak je een paar keer per jaar gebruik van dezelfde grond.

Smeltkroes

Van Zwet verwacht een mengelmoes van Almeerders die van een 'ONZE-volkstuin' gebruik gaan maken. In de eerste plaats zijn het burgers die graag met planten bezig zijn. En het is interessant voor jong en oud. Gezinnen met kinderen kunnen eigen groenten telen en ouderen mensen nemen kleinkinderen mee om lekker samen te genieten van de eigen tuin. Daarnaast signaleert Van Zwet ook al belangstelling bij inwoners met een multiculturele achtergrond. ,,Ik zie het al helemaal voor me dat onze volkstuinders bijvoorbeeld Turkse en Noord-Afrikaanse gewassen gaan telen. Hoe mooi is het dat we op die manier een aantal 'vergeten groenten' weer naar Almere halen en dat Almeerders van uiteenlopende origine elkaar de teelt van bijzondere groenten gaan bijbrengen?''

Iedere dag open

De tuinen in de ONZE kas zijn iedere dag te bezoeken van 8.00 tot 21.00 uur. ONZE volkstuinen onder glas vind je aan de Linnaeusweg 20A in Almere Buiten. In dit prachtige tuinbouwgebied van Almere is een moderne kas omgebouwd en speciaal ingericht voor ONZE volkstuinen. De locatie is prima bereikbaar met zowel de fiets als de auto. Meer weten over ONZE volkstuinen? Ga dan naar www.onzdevolkstuinen.nl of kom op 31 maart naar Kom in de Kas in Almere buiten en bezoek de ONZE volkstuinen.

Meer informatie over ONZE volkstuinen onder glas is te verkrijgen bij Ron van Zwet, 06-51526586 of via www.onzevolkstuinen.nl.


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Speeltoestellen dragen bij aan levendig winkelcentrum
Er kan niet meer gestemd worden op deze stelling.
Bekijk de resultaten
Agenda

meer agenda »