De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Dag van de Stadslandbouw in Almere

Op het congres stond ook een kraampje met lokale producten die konden worden geproefd.(Foto: aangeleverd)

1 / 1
zoom out

ALMERE - Voor de eerste keer werd donderdag de Dag van de Stadslandbouw georganiseerd in het v.d. Valk hotel in Almere. Driehonderd belangstellenden uit het hele land waren naar Almere gekomen om kennis en ervaringen uit te wisselen. In diverse zalen vonden workshops plaats.

De dag werd geopend door burgemeester Jorritsma. Zij gaf aan dat stadslandbouw een actueel thema is. Zo'n 65 procent van de Nederlanders woont in steden en de verstedelijking zal verder toenemen. Stadslandbouw kan een rol spelen in de voedselvoorziening, maar ook de mogelijkheid bieden om mensen met voedsel in contact te brengen, te laten zien hoe het groeit, te voelen en te proeven. Kinderopvang, zorgboerderijen, recreatie kunnen hierbij worden betrokken. In Almere worden diverse ideeën voor projecten die duurzaam wonen en collectieve groentetuinen combineren uitgewerkt.

De stadsboerderij op de Kemphaan heeft recent de Ekoland innovatieprijs voor biologische landbouw 2012 gewonnen en daarmee Almere op de kaart gezet. Op het congres was een kraampje vol met lokale producten van de Almeerse weelde aanwezig om voedsel dat in en rond Almere geproduceerd wordt te laten proeven.

Voedselverspilling

Jan Ferweda, directeur van Plus supermarkten, sponsor van de dag, ziet in stadslandbouw een mogelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan. 'Veel voedsel wordt weggegooid bij de productie, in huishoudens en horeca. Dat is zonde, want elders op de wereld lijden mensen honger. De supermarkt zal het distributiepunt voor voedsel blijven, maar lokale leveranciers kunnen een grotere rol gaan spelen, net als internet.'

Wayne Roberts was speciaal voor dit congres overgekomen uit Toronto. Hij had de dag ervoor een bezoek gebracht aan de stadsboerderij op de Kemphaan. Hij vertelde dat in Canada op daken van overheidsgebouwen en ziekenhuizen tuinen zijn aangelegd. Dat biedt een rustplek voor patiënten en levert voedsel op. Bovendien verlaagt dit de CO2 uitstoot. Op kleine open plekken in steden worden moestuinen aangelegd, net als in leegstaande gebouwen. Mensen met een psychische stoornis en gevangenen die de moestuinen onderhouden vertonen een beter gedrag.


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Speeltoestellen dragen bij aan levendig winkelcentrum
Er kan niet meer gestemd worden op deze stelling.
Bekijk de resultaten
Agenda

meer agenda »