kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Almere wil peuterspeelzalen laten opgaan in kinderopvang

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

ALMERE - Net als de onderwijswethouders van de vier grote steden, vindt het college van B&W in Almere dat zij de regie moeten hebben over de voorschoolse educatie voor peuters. Elk kind vanaf 2,5 jaar moet het wettelijk recht krijgen op een plekje.

De wethouders van de vier grote gemeenten willen een einde aan het verschil tussen commerciële kinderopvang en gesubsidieerde peuterspeelzalen. Die situatie heeft geleid tot ontwrichting: er zijn lange wachtlijsten voor peuterspeelzalen, terwijl crèches bij gebrek aan vraag failliet gaan, stellen de wethouders in de Volkskrant.

Kinderdagverblijven zijn vooral gericht op werkende ouders, peuterspeelzalen op de ontwikkeling van het jonge kind. Daarnaast moeten de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven aan verschillende voorwaarden en kwaliteitseisen voldoen. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA) zegt dat door deze verschillen van een scheiding onstaat tussen kinderen van werkende en van niet-werkende ouders.

Een voorziening
De gemeente is al actief aan het onderzoeken hoe de Almeerse peuterspeelzalen kunnen fuseren met kinderopvangorganisaties. Als het aan de gemeente ligt zullen de peuterspeelzalen in 2014 opgaan in kinderopvangcentra. “Zo ontstaat er één voorziening voor alle Almeerse kinderen, en wordt het probleem van de wachtlijsten aangepakt. Voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag koopt de gemeente peuteropvangplekken in, en de gemeente draagt bij aan de plekken voor kinderen met een taal- of leerachterstand. Zo krijgen alle Almeerse peuters de kans op een goede ontwikkeling."

Voorwaarde Volgens de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE) moet een kinderopvang eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen om een speelzaal te mogen overnemen. Zo moet er een samenwerking zijn met een basisschool in de wijk.

40 zalen
Almere telt 40 peuterspeelzalen van de Stichting de Schoor. De medewerkers van De Schoor waren al op de hoogte van de fusie, maar weten nog niet wat het precies voor ze gaat betekenen. “Wij wisten dat wel. Wat het voor ons gaat betekenen weet ik nog niet. Wij weten verder helemaal niets”, vertelt een medewerkster aan dichtbij.

Wat vind jij? Is dit een goede ontwikkeling? Moeten alle kinderen dezelfde opvang krijgen?


8 REACTIES
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio