De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Unieke verzameling Dinky Toys

1 / 1
zoom out

GOUDERAK - "Vroeger speelde ik alleen maar met Dinky Toys", zegt Erik Jan Rengelink, wijzend op een gele Bedford vrachtauto, waarmee hij urenlang met vriendjes in de zandbak rondtoerde. "'t Is één van mijn eerste en beslist één van mijn meest dierbare modellen", geeft hij grif toe.

Maar ook met de 825 andere Dinky Toys die inmiddels tot zijn verzameling behoren heeft hij wel een band. "Van de meeste exemplaren weet ik nog precies waar en wanneer ik ze op de kop heb kunnen tikken." Bovendien kan hij met hulp van een door Engelse liefhebbers samengestelde catalogus precies vaststellen wanneer ze zijn geproduceerd en hoeveel er op de markt zijn gekomen. Rond dertienhonderd verschillende miniatuurvoertuigen heeft Dinky Toy tussen 1928 en 1987 gemaakt. Niet alleen personenauto's en vrachtwagens, maar ook allerlei bijzondere modellen zoals politiewagens, ambulances, legervoertuigen, autobussen en zelfs vliegtuigen. Een bonte verzameling die in de vitrines van de Erik Jan Rengelink keurig per categorie staan opgesteld. Soms temidden van poppetjes en straatmeubilair, die ook door Dinky Toy zijn gemaakt. "De hoofdvestiging van de speelgoedfabrikant stond in het Engelse Liverpool", doceert Rengelink, "maar er was ook een fabriek in Frankrijk. De autootjes die daarvandaan komen, zijn herkenbaar aan een ander serienummer op het chassis." Recenter zijn er ook modellen van Chinese makelij op de markt verschenen, maar die worden door de liefhebbers als namaak beschouwd.

Erik Jan Rengelink is er al dertig jaar mee bezig maar hij heeft niet de illusie dat hij zijn verzameling ooit compleet zal krijgen. Dinky Toys die in en rond de Tweede Wereldoorlog van de band rolden zijn uiterst zeldzaam en daardoor onbetaalbaar. Maar op rommelmarkten en tijdens clubavonden en ruibeurzen van de miniatuur autoclub Namac, die maar liefst 5.300 leden telt, weet hij toch nog regelmatig een nieuw exemplaar aan zijn collectie toe te voegen. "En tegenwoordig kun je natuurlijk veel interessante objecten op internet tegenkomen."

In de openbare bibliotheek van Gouderak is op dit moment een klein deel van de verzameling van Erik Jan Rengelink te zien. Voor hem een thuiswedstrijd want hij is werkzaam op de in hetzelfde gebouw gevestigde basisschool De Kranepoort. Met enige spijt in zijn stem vertelt hij dat er in de vitrine maar plaats was voor circa zestig auto's, maar door zorgvuldig uit iedere categorie een exemplaar te kiezen is hij er toch in geslaagd een redelijk compleet beeld te exposeren van de geschiedenis van het merk Dinky Toy. Een feest van herkenning voor iedereen die er vroeger mee heeft gespeeld en vergeten was hoe levensecht ze er uit zien.

De tentoonstelling is de komende drie maanden gedurende de openingsuren van de bieb vrij toegankelijk.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio