De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gemeente en Havensteder pakken woonfraude aan

Wethouder Eerdmans (r) wil woonfraude keihard aanpakken. (Foto PR)
1 / 1
zoom out

CAPELLE A/D IJSSEL - CAPELLE A/D IJSSEL - De gemeente Capelle en woningcorporatie Havensteder pakken gezamenlijk woonfraude en onrechtmatig wonen proactief en structureel aan. De reden hiervan is dat woonfraude overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld door overbewoning. 'Woonfraude moeten we keihard bestrijden, het kost de maatschappij veel geld, tast de leefbaarheid in de buurt aan en het werkt verloedering verder in de hand', aldus wethouder Wonen Joost Eerdmans. 'Dat is de reden dat de gemeente en Havensteder vandaag een convenant hebben getekend waarin staat hoe we dit gaan bestrijden', vertelt Hans Wielaard, gebiedsmanager Capelle aan den IJssel voor Havensteder.

Woonfraude wordt gedefinieerd als vormen van onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning van de woning.

Enkele jaren geleden hebben de gemeente en Havensteder (toen Com·wonen) al eens samengewerkt bij het opsporen en bestrijden van woonfraude. In de flats De Hoeken heeft toen eenmalig een bestandsvergelijking plaats gevonden tussen de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), waarin iedereen die ingeschreven is in de gemeente is opgenomen, en het huurderbestand van Havensteder, Als hier aanleiding toe werd gezien, zijn huisbezoeken afgelegd. Dit heeft bij 86 adressen geleid tot vervolgacties, variërend van het benaderen van maatschappelijke zorginstellingen, het terugbrengen van het aantal bewoners tot de beëindiging van een huurovereenkomst.

De wens van het college van Capelle om de samenwerking tegen woonfraude een structureel vervolg te geven, is nu vastgelegd in het Convenant aanpak onrechtmatige bewoning door de gemeente Capelle aan den IJssel en woningcorporatie Havensteder. Het convenant biedt de basis voor een uitgebreide bestandsvergelijking tussen de GBA en het gehele Capelse woningbezit van Havensteder. Als de bestandsanalyse is afgerond en de resultaten bekend zijn, wordt inzichtelijk welke inzet en/of extra capaciteit nodig is om dossiers met vermoedens van woonfraude op te pakken. De gemeente en Havensteder betalen gezamenlijk de kosten van de bestandsvergelijking. De eenmalige bestandsvergelijking wordt uitgevoerd door een in woonfraude gespecialiseerd bedrijf.

De gemeente pakt door en zal ook onderzoek verrichten naar fraude met uitkeringen als er onregelmatigheden blijken te zijn. Dit kan tot een toename leiden van het aantal uit te voeren adresonderzoeken, wat weer kan leiden tot onderzoeken naar uitkeringsfraude.

Tussen de gemeente en Havensteder vindt al geruime tijd samenwerking plaats om woonfraude en overlast tegen te gaan. Nieuwe bewoners moeten een adreswijzigingformulier invullen en inleveren bij Havensteder. Tevens is er een verhuurderverklaring ingevoerd. Met de verhuurderverklaring geeft de verhuurder van de woning of kamer aan geen bezwaar te hebben dat men daar gaat wonen. De gemeentelijke afdeling Publiekszaken vraagt hierom en zal huurders zonder deze verklaring niet inschrijven op het adres.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio